Hírfolyam algoritmus: 2 milliárd felhasználó nem tévedhet?

A hírfolyam frissítés úthenger görög tovább: e héten a híroldalak, és azok hitelessége van porondon.
Most is úgy indult, hogy Mark írt egy bejegyzést, aztán az üzleti blogban jöttek a részletek. 2018-ban a következőket fogják előtérbe helyezni:

  • azok a hírek, amik olyan kiadóktól, oldalakról származnak, amiket a közösség megbízhatónak jelölt
  • hírek, amiket az emberek informatívnak találtak
  • lokális hírek

Az informatív hírek és a lokális hírek előtérbehelyezése viszonylag érthető, és tulajdonképpen jogos is.
De ezek a megbízható oldalról származó bejegyzések…?

Mert azt mondja a Facebook, azok számítanak megbízhító hírforrásnak, amiket a közösség annak értékel. És honnan tudják, hogy kit értékel hitelesnek a közösség? Úgy, hogy megkérdezik őket!

A felhasználók egy kiválasztott csoportját kérdőívekkel lekutatják, hogy melyik oldalt éreznek megbízhatónak, melyiket nem.
Most komolyan…
Ha én rákattintok egy hírre, mert én hiszek az UFÓ-kban, a chemtrailben, a gyíkemberekben, vagy bárkiben. Utána megkérdeznek, hiszek-e egy portálnak, akkot mit fogok mondani?

Talán ideje lenne felelősségetvállalni a Facebooknak, mégha ez nehéz és kockázatos is, mert ha valóban csak kutatásokon fog múlni, nem valószínű hogy fog javulni a hírfolyamban megjelenő posztok minősége.

Ezeket a változásokat először az amerikai piacon fogja a Facebook bevezetni és tesztelni a jövő hét folyamán később vezeti be világszerte.

Mindenesetre ha valaha a Facebook azt kérdezi tőletek, hogy az oldalunk megbízható-e, először is küldjetek egy képernyőmentést, aztán jelöljétek megbízhatónak! 😉

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük