Csalik és videók: frissült a hírfolyam algoritmus [frissítve]

A Facebook az elmúlt napokban több frissítést is bejelentett a hírfolyam algoritmusával kapcsolatban. Ezeket érdemes végigolvasni, mert mindegyik fontos lehet azzal kapcsolatban, hogyana alakítsuk a kommunikációnkat.

Harc az Aktivitás csali ellen

Igen, az aktivitás nem elég jó az eredeti cikkben „Engagement bait”-et említenek, de mégiscsak jobb, mint ha Engagement csalit írnék. De hagyjuk a nyelvészkedést, a lényeg:

„Lájkolj, ha Te is szereted a karácsonyt!”
„Nyomj lájkot ha a piros a kedvenced, szivecskét, ha a kék, csodálkozást, ha a zöld!”
„Tag-eld / jelöld be a barátod, akivel meginnád ezt a sört!”

Ismerősek ezek a fordulatok?
Naponta találkozunk velük a különböző posztoknál, de a Facebook szándéka az, hogy egyre kevesebb ilyen jöjjön szembe. Ezek ugyanis nem egyeztethetők össze az egyik fő céljukkal, az autentikussággal és minőségi tartalmakkal.

Már sima posztoknál is jobban tiltja a Facebook a természetellenes aktivitásra bíztató üzeneteket.
Már sima posztoknál is jobban tiltja a Facebook a „természetellenes aktivitásra” bíztató üzeneteket.

Ezért a Facebook posztok százait kategorizálta, majd készített egy gépi tanulás modellt, ami képes felismerni az ilyen aktivitás csalit használó tartalmakat. Ezeket persze kevesebbet fogja megmutatni a jövőben a hírfolyamban.
Plusz néhány hét türelmi idő után bevezetnek egy olyan változást is, hogy visszaszorítják azokat az oldalakat, amik túl gyakran használják az ilyen mesterséges aktivitás növelést.

Azok a bejegyzések, amik segítséget, tanácsot, utazási tippet kérnek, vagy adományt gyűjtenek nem lesznek érintve.

Nyereményjátékoknál eddig sem lehetett használni néhány aktivitást, például a megosztást, a reakciókkal történő szavazás pedig eddig is tiltva volt. Kérdés, hogy mi lesz azzal, ha valaki a lájkolók vagy a kommentelők között szeretne sorsoltatni? Ez nem derült ki a Facebook bejegyzéséből.

[Frissítés 2017.12.19. 13:30] Mivel nem derült ki, megkérdeztem.
Ronan, a Facebook Global Marketing Solutions csapatából alig több, mint 12 óra alatt válaszolt is. A válaszban megerősítette, hogy a nyereményjáték szabályok nem változtak, a frissítés nem érinti. Aztán leírta biztos, ami biztos, hogy csak az akcióvadász posztokat büntetik.

Amikor visszakérdeztem, hogy ok, de hogy tesz különbséget az algoritmus, hiszen szinte szóról szóra ugyanaz (és tulajdonképpen a poszt alapú nyereményjáték is egy „engagement bait” poszt típus, bár ezt így nem írtam le neki), 5 percen belül válaszolt.
Kicsit már „szigorúbb hangon”, mondván, hogy többet nem adhat ki nyilvánosan, ráadásul az új algoritmus még friss, nincsenek adataik. De utalt arra, hogy a közeljövőben talán lesznek még frissebb információk a témában.

Ez van. Elvileg tehát a nyereményjátékokat nem fogja zavarni az algoritmus frissítés, de azért nem árt odafigyelni, és érdemes megpróbálni talán más megközelítéseket a szokásos lájkolj/kommentelj ha nyerni szeretnél jellegű posztokon túl.

Videók: a szándékoltság és az ismétlődés többet számít

A videók rangsorolásán is változtatott a Facebook:

  • Több elérést kapnak a hírfolyamban azok a videók, amiket direkt keresnek az emberek, például úgy, hogy a keresőbe írva jutnak el hozzájuk, vagy úgy, hogy az oldalra mennek a látogatók értük. Vagyis fontos a célzott fogyasztás a videóknál.
  • Azoknak a tartalomgyártóknak a videói, akiknek hétről-hétre megnézik az emberek a videóit, szintén nagyobb elérést kapnak a hírfolyamban.

Elsősorban ez a filmsorozatokra, és a show műsorokra van kiélezve a Facebook saját tévészerű felülete, a Watch kapcsán, de hatással lesz minden videóra.

Némítás és szünet

Ez már a másik oldal, a privát profilok kaptak ugyanis két új funkciót, amelyek a személyes használatot könnyíthetik meg.

A Némítás (Snooze) lényege, hogy ideiglenesen kikapcsolhatjuk bizonyos emberek, vagy oldalak üzeneteit. Ja például egy ismerősünk nyaralni megy, és 10 percenként posztol képeket, ami minket zavar, mert írigyeljük, akkor 30 napra elnémíthatjuk őt. Utána visszatérnek a posztjai a hírfolyamunkba.

Tartsunk szünetet (Take a brake) pont az, amit a neve ígér: ha átállítjuk a párkapcsolati beállításunkat egyedülállóra, akkor a Facebook felajánlja, hogy kevesebb posztot lássunk az ex-től és a mi posztjaink se jussanak el hozzá.

Ezek tehát az újdonságok és az érdekességek a Facebook hírfolyam algoritmus világából.
Látszik, hogy folyamatosan változik, ma már nem csak adaptálódni kell hozzá, hanem új stratégiákra is szükség van. Erre találtuk ki a Facebook Marketing Restart tréninget. Csatlakozz, és legyen eredményesebb a marketinged a Facebook platfromjain!

 

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük