Live Audio tapasztalatok

Megtaláltam a hang alapú live közvetítés lehetőségét a telefonomon a FacebookPage appban (korábban Pages). Gyorsan ki is próbáltam, hogy lássuk milyen ez a szolgáltatás élőben. Szerencsére jó hallgatóim voltak a másik oldalon. 🙂

Bevallom, a kép nélküli Live furcsa volt először, főleg azért, mert a hozzászólásokat és a reakciókat sem láttam a képernyőn. Azokat a laptopon tudtam csak követni. Ettől függetlenül maga a megoldás érdekes, és a hallgatói visszajelzések alapján van benne lehetőség. Majd még tesztelem, addig is néhány kép és némi tapasztalat, magáról a felületről és a rendszerről.

Hol találod az Audio Live-ot?

FacebookPage app mobilon, az oldalad felületén rá kell tappintani a Publish vagy a Live gombra, majd a jobb alsó sarokban található három pöttyös ikont kell keresni. Ott lesz az audio lehetőség a Geo Controll felett.

Így indítsd el az audio live-odat: keresd a jobb alsó sarokban a pöttyös labdát!
Így indítsd el az audio live-odat: keresd a jobb alsó sarokban a pöttyös labdát!

Hogy néz ki az adás belülről?

Nagyjából úgy, mint a videós, csak értelemszerűen itt nincs videó. Helyette egy hanghullám megy a képernyőn, a bal felső sarokban pedig mutatja, hogy mennyien hallgatnak.
A képernyő alján megmutatja, kik vannak a másik oldalon, elvileg itt lehetne meghívni embereket az adsába is, de ezt nem próbáltuk ki most.

Közben a nagy felületen a résztvevők egy részét látni, utána pedig le tudjuk menteni az adást.
Közben a nagy felületen a résztvevők egy részét látni, utána pedig le tudjuk menteni az adást.

Mi történik az adás után?

A videóshoz hasonlóan le lehet menteni a felvételt a telfonra, és el tudjuk dönteni, hogy publikáljuk, vagy nem. Utólag persze lehet szerkeszteni az asztali gépen a leírását, és a többi szokásos elemet.
Ezen a felületen van egyébként a világ legfeleslegesebb gombja. Az előnézeti kép válogató, amelyik felajánl az adásból 10 képet, hogy válasszuk ki, melyikkel jelenjen meg a hírfolyamban. Persze mindegyiken ugyanaz lesz: az oldal logója plusz a hanghullám. 🙂 Ok, tudom, fel lehet tölteni új képet, az persze szuper. 🙂

Frissítés [2017.09.13. 20:40]: Összességében az az érzésem, hogy még ez egy kezdetleges megoldás. Egyrészt abból gondolom ezt, hogy adás közben nem lehet beszégletni telefonról, de furcsa az is, hogy a Facebook oldal Insights-ban nincs jele a poszt típusoknál a Live Audio posztnak. Vagyis üres az az oszlop, ahol egy kamera (videó), vagy egy lánc (link) van. Ráadásul a statisztikája sem túl részletes.

Ez a statisztika, amit a Live videóról kapunk. Nem vitték túlzásba az Audióhoz köthető adatokat...
Ez a statisztika, amit a Live videóról kapunk. Nem vitték túlzásba az Audióhoz köthető adatokat…

Ráadásul ez a staitsztika is csak a hírfolyamból érhető el.

Ha hallgattátok élőben az első, kísérleti adást, bátran írjátok meg, hogy tetszett, ha pedig még nem, kattintsatok ide, vagy indítsátok el a poszt alján és pótoljátok a mulasztást! 🙂 Utána pedig jöhetnek az észrevételek és a javaslatok. 🙂
Amiről szó volt: mi lesz a Power Editor megszüntetése után, változtatott-e a Facebook a hírfolyam algoritmuson, és persze maga az Audio Live formátum.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük