Tegyük fel, hogy letörlik a Facebook oldalad. Mit tennél? [frissítve]

Tibi atya Facebook oldalát a jelek szerint törölték*, de így járt a közelmúltban a KDNP is, korábban a Csonticar, Appleblog, és még sorolhatnánk kisebb-nagyobb oldalakat.
Felháborító.

Nem az, hogy pont Tibi atya, vagy akár egy párt oldalát törölhetik, hanem az, hogy tulajdonképpen bárkiét. Gyakran szó nélkül. Ha pedig törölték, vagy akár csak ideiglenesen letiltották az oldaladat (vagy akár a hirdetésedet, hirdetési fiókod, profilod, stb.), akkor futhatsz megoldást keresni.
Persze sok esetben komoly ok van a tiltások és törlések miatt. Gyakran előfordul hogy valaki súlyosan megsérti a Facebook valamelyik szabályát. A gond nem ez.

A gond az, hogy a Facebook elérhetetlen. Nincs valódi ügyfélszolgálat, és nagyon kevesen kapnak normális segítséget. Egy olyan cégtől, amelyik a magyar piacról a becslések szerint 10 milliárdnál több forintnyi reklámbevételt visz ki.

De van egy még nagyobb gond: nem sokat tehetsz.
Persze mondhatod, hogy letörölték, többet ide nem jövök vissza.

De hova mehetsz? Hol tudsz ilyen sok embert elérni, aktivizálni reálisan?
Sehol.
Igazából sehol sem tudod pótolni az itt elérhető embereket. De valamit még is tenni kell. Mindenképpen fontos csökkenteni a Facebook kitettséget. Íme pár lehetőség:

– Legyen weboldalad, legyen blogod, legyen benne remarketing kód. Facebook és AdWords remarketing is!
– Építs hírlevél listát, akár Lead hirdetésekkel
– Legyenek Vászon hirdetéseid, videóid, Lead hirdetés űrlapjaid, mindegyik remarketing listával
– A rajongóidnál érd el, hogy kövessenek más felületeken is! Szóba jöhet reálisan a YouTube az Instagram, a Messenger, és akár a Pinterest is.
– és persze: legyen több oldalad a Facebookon.

Tibi atya eltűnéséről a Humbák művek oldalon számoltak be az ötletgazdák. Azon, amelyiknek 150 ezernél több követője van. Ráadásul nem ez az egyetlen megmaradt oldal a cégnél.
Tibi atya eltűnéséről a Humbák művek oldalon számoltak be az ötletgazdák. Azon, amelyiknek 150 ezernél több követője van. Ráadásul nem ez az egyetlen megmaradt oldal a cégnél.

Így ha törlik a Facebook oldalad, vagy más technikai probléma merül fel, nem kerülsz teljesen a padlóra.
Persze nagy valószínűséggel nem fogsz tudni a Facebook nélkül ugyanolyan forgalmat elérni. De ha van több különböző kapcsolatod a célcsoportodhoz (e-mail címek adatok, remarketing listák, stb.), akkor több lehetőséged lesz elérni a célcsoportodat újra, és ha kell át tudod irányítani őket más felületeidre. Akár a Facebookon belül.

Fájdalmas lesz, ha törlik az oldalad, de nem lesz megoldhatatlan. A legtöbb cég úgy is folyamatosan hirdet, még a rajongói körében is. Ha megszűnik az oldala, a teendő mindössze annyi, hogy egy másik/új Facebook oldal segítségével szólítja meg őket. Csak nem a rajongóknak szóló hirdetésekkel, hanem például a weboldal, a videók, illetve más remarketing listák alapján.
A Messenger botodat is átrakhatod elvileg a törölt oldalról egy másik Facebook oldal mögé.
Plusz ha a weboldaladon van AdWords remarketing, azt is használhatod, vagy akár a Facebook segítségével összegyűjtött e-mail címeket is feltöltheted a Google hirdetési rendszerébe.
Így máris több felületen tudod utolérni a törölt Facebook oldal rajongóinak egy részét.

Persze ha egy egy milliós, vagy egy több százezres oldal szűnik meg, azt nem lehet ezzel pótolni. Ott a megoldás az, hogy amíg minden rendben van az oldallal, addig kell párhuzamos oldalakat felhúzni, nagy átfedéssel a követőbázisban.

De akkor, ha egy-két ezer, vagy pár tízezer rajongód van, a jól felépített kapcsolatrendszer megmentheti a cégedet.
Persze nagyon bosszantó lesz utána megint a Facebooknak fizetni. Annak, aki törölte az eddigi munkád gyümölcsét. De amíg nem lesz más ekkora hálózat (és úgy tűnik, mostanában nem lesz más), addig kénytelen leszel visszajönni. De legalább nem kell a nulláról újrakezdeni.

Jó ez így?
Nem.
Jobb lenne, ha lenne egy rendes ügyfélszolgálata a Facebooknak, ha a törélesek előtt előre figyelmeztetnének, és még sorolhatnánk.
De addig… addig nincs jobb ötlet, és nem igazán van más választás.
Vagy szerinted igen?
Írd meg! Mit tennél, ha törölné a Facebook az oldalad?

*Frissítés: kiderült, hogy mediahack volt. Az oldalt nem törölték, csak az adminok szüneteltették egy időre, hogy kiderüljön, hogy reagál a sajtó.
Ettől függetlenül a kérdés jogos: mit tennél ha a Te oldaladat törölnék? Mert más oldalaknál ez bizony előfordult korábban és mostanában is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük