Mesterséges intelligencia segít társalogni a haverokkal

A Messenger új, izgalmas szolgáltatással bővült az amerikai felhasználóknál: M, a mesterséges intelligenciával működő asszisztens segít a beszélgetések során. M-et egyébként” közel két éve vezetett be a Facebook, akkor még emberi támogatással.
Nyilván jön a kérdés, mi szükség van erre, de nézzünk néhány egyszerű esetet!

Matrica ajánlás: ha olyat írunk, amire jó válasz lenne egy matrica (pl.: „szuper”, „köszi”, stb.), akkor M az asszisztens feldob néhányat, hátha inkább vizuálisan jeleznénk vissza.

Fizetés: ha a beszélgetés során olyat mondunk, ami valamilyen fizetési műveletet előz meg, akkor a mesterséges intelligencia felajánlja, hogy rendezzük az ügyet itt, és most a Messengeren belül (pénzküldésre egyelőre csak USA felhasználóknak van lehetősége)

Helyzet megosztás: ha a beszélgetésből az derül ki, érdemes lenne, akkor M azt javasolja, osszuk meg azt, hol vagyunk.

Tervezés: ha úgy tűnik, valamilyen közös programot tervezünk, az asszisztens javasolja, készítsünk konkrét tervet.

Szavazás indítás (csoportos beszélgetésben): ha úgy tűnik, nehezen dönt a csoport valamiben, akkor M felajánlja, indítsunk egy szavazást.

Fuvarszervezés: amikor arról beszélünk, hogy utaznánk valahova, a beépített asszisztens feldobja, hogy rendeljünk egy kocsit Uberrel vagy Lyfttel.

Csak néhány egyszerű funkció, de mozgalmasabbá és hatékonyabbá teheti a beszélgetés. Persze a rendszer folyamatosan tanul. Ha azt tapasztalja, gyakran használjuk, egyre testre szabottabb lehetőségeket dob fel, ha pedig azt, hogy nem, akkor egyre ritkábban ajánl valamit.

Izgalmas lehetőség ez a néhány beépített megoldás is, még fontosabb lesz, ha a rendszert megnyitják külsős fejlesztőknek is, és mások Messenger botjai is fognak tudni javaslatokat tenni.

Ugyanakkor érdemes észrevenni valamit: ehhez minden beszélgetést értelmeznie kell az asszisztensnek az összes leírt szavunkat. Persze már most is dolgozik ezzel a Messenger (és nyilván a Facebook hirdetési algoritmusa is), de az M bevezetésével ez valós időben fog megtörténni, ami sokakban biztos fel fog vetni némi aggodalmat.

Ettől függetlenül remélem, hogy minél hamarabb eljut hozzánk ez a szolgáltatás, mert nagyon izgalmas lehetőségeket rejt. Ti kipróbálnátok?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük