Elengedés vagy központosítás? Események, piactér és videók a Facebookon

A Facebook egy új mobil alkalmazást jelentetett meg, ezúttal kifejezetten az eseményeknek.
Ha letöltöd, egy egyszerű, de jól átláthat rendszerben látod azokat a posztokat, amik valamilyen eseménnyel kapcsolatosak.

Az önálló Esemény appban a környezetünkben és az ismerősi hálónkban zajló eseményeket tudjuk áttekinteni.
Az önálló Esemény appban a környezetünkben és az ismerősi hálónkban zajló eseményeket tudjuk áttekinteni.

Ki, mire jelentkezett, melyikbe töltöttek fel új infót, ki készített új eseményeket, stb.
Plusz jár ehhez naptárnézet, keresés, szóval gyakorlatilag minden, ami egy ilyen alkalmazáshoz kell.
Mert persze nem a Facebook az egyetlen “esemény platform”. Pont a napokban újult meg a Meetup.com mobil appja, ami szintén hasonló megoldásokat nyújt, de önálló közösségi megoldásként.
Miért van szükség erre?
Úgy tűnik a Facebook azt gondolja, hogy azok a funkciók, amiknek a felhasználói száma meghalad egy bizonyos számot (az Események esetén úgy tűnik, ez a napi 100 millió felhasználó), azok megérdemelnek önálló alkalmazásokat is. Ilyen volt korábban a Groups app, ami a csoportokat kezeli, de valahol ebbe a sorba tartozik a Messenger is, ami azóta már tényleges platformmá is fejlődött.
Ez tehát egy irány a Facebookon belül, de nem az egyetlen.
Érdemes végiggondolni, hogy bizonyos funkciókat kiszerveznek a fő appból, mások viszont dedikált helyet kapnak.
Ilyen a videók és a piactér, amik hamarosan bekerülnek a mobil app alsó sávján két kiemelt helyre.
A Messenger ikont és az ismerősök felkéréseit fogják váltani.

Az apróhirdetés csoportok mellett egyedi ajánlatokat is fog kezelni a piactér, ami kereshető földrajzi alapon is. Ráadásul önálló ikont kap a mobil appban, az önálló videóböngésző mellett.
Az apróhirdetés csoportok mellett egyedi ajánlatokat is fog kezelni a piactér, ami kereshető földrajzi alapon is. Ráadásul önálló ikont kap a mobil appban, az önálló videóböngésző mellett.

A Messenger nem meglepő, hiszen ott már átszoktatták a felhasználói bázist a másik appra, az ismerős kérések háttérbe szorítása viszont arra utal, hogy véget ért egy korszak. Már nem a felhasználók összekötése a legfontosabb szempont.
Ugyanakkor meglepő, hogy a piactér funkció ilyen előkelő helyre kerül.
Bár havi szinten több, mint 450 millió ember használja az adok-veszek csoportokat (ez ugye közel harmada az összes felhasználóknak), ez a lépés kicsit elviszi a rendszert apróhirdetési portálok irányába.
Lehet, hogy itt a funkció továbberősítése az elsődleges cél, mielőtt kiszervezi ezt a megoldást is a Facebook egy önálló appba, és mielőtt bevezeti az egymás közötti fizetés lehetőségét.

Oldalkezelői szemszögből mindegyik lépést érdemes végiggondolni.
Az események fontosak, sokan használják, érdemes minél aktívabban használni ezt a funkciót, hiszen sok benne a potenciál. Főleg ha valaki jól építi be a folyamatai közé.
A piactér funkció elsősorban magánemberekről szól, de erősíti az “üzleti hangulatot”, így talán jobban fogják tolerálni a felhasználók az erősebb ajánlatokat a cégektől. De előfordulhat az is, hogy néhányan a megcsömörlés irányába mennek, ezért óvatosan kell kezelni ezt a megoldást.
A videók fókuszba helyezése szintén fontos lépés, és arra ösztönöz mindenkit, hogy gondolja át a saját kommunikációs stratégiáját. Hiszen egyre több szerepet fognak kapni a videók, így aki lemarad, az kimarad. Szerencsére videógyártás oldalon is egye több segítséget ad a Facebok. Lásd a slideshow posztok legújabb funkcióit.

Piactér, Esemény alkalmazás, erősebb videó fókusz. Ti melyiket tartjátok a fontosabbnak? Írjátok meg bátran a hozzászólások között!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük