Macskák amik megváltoztatták a közösségi média etikettet

Tegnap Pachmann Péter a Mokkában egy nagyon érdekes kérdést tett fel, amikor a Brüsszelben történt terrorellenes rendőrségi akciók, és a Twitterezők reakcióiról beszélgettünk:
“Lehetséges, hogy ezek a macskás képek úgy vonulnak majd be a történelembe, mint a Bostoni teadélután, ami általános iskolai tananyag lett a történelem órákon?”

A kérdés a videó végén található:

Elsőre talán nevetségesnek tűnik az elgondolás. Hiszen hogyan említhető egy lapon néhány cuki kép egy olyan jelentős eseményhez, mint amit ma már az amerikai függetlenségi háború előzményeként tartunk számon?
Valószínűleg nem mérhető össze a két dolog, de ezt nem ma fogjuk megítélni, hanem majd néhány év, vagy évtized múlva.

Mindenesetre a történések jól mutatják, hogy néhány év alatt mennyit változott a világ, és mennyire eltolódott a média súlypontja.
Néhány évvel ezelőtt ha egy rendőrségi akció zajlott, elég volt néhány sajtóorgánumot megkérni, hogy maradjanak csöndben.
Ma már ez nincs így. Ma már mindenki fotóriporter, operatőr, és hadi tudósító egyben.

Jól mutatják ezt azok a felvételek, amik a párizsi merénylet utáni órákban felkerültek a netre, ahol gyakorlatilag élőben közvetítették az ablakukból a lakók, a házuk előtt történteket.
Ezek után teljesen jogos volt a brüsszeli rendőrség kérése Twitteren, hogy ne írjanak az emberek közösségi médiában az aktuális történésekről, mert ezzel az akciót veszélyeztetik.
Több fontos eleme van ennek az esetnek.
Az egyik az, hogy a közösséghez fordultak, a másik pedig az, hogy kértek.
Együttműködést kértek és nem utasítottak.
Ez pedig meghálálta magát, hiszen a közösségi média együttműködőnek bizonyult.
A macskás képek pedig még akár segítséget is jelenthettek, hiszen ahogy azok “felrobbantották” a Twittert, el is fedték azokat a posztokat, amik esetleg a kérés ellenére továbbra is az aktuális akciókról szóltak.

Amikor egy poszt ami életet adhat vagy vehet el

Azt nem tudjuk, hogy van-e olyan nagy jelentősségű ez az esemény, hogy néhány év múlva az általános iskolákban tanítsák (ha egyáltalán lesznek olyanok, hogy általános iskolák), mondjuk Brüsszeli antiterror cicák néven.
De az íratlan közösségi média etikett a hétvégén egy új sorral bővült: ne tudósíts folyamatban levő rendőri akcióról élőben, csak utána posztolj.
Persze nem valószínű, hogy ezt jobban be fogják tartani az emberek, mint a többi íratlan szabályt, de talán a Twitterező, Facebookozó, YouTube-ozó tömegekben is tudatosul, hogy valódi erővel rendelkeznek.
Erővel, ami akár életeket menthet, vagy akár tehet tönkre olyan egyszerű dolgoknak köszönhetően, mint amikor lefényképeznek egy rendőrautót egy helyszínen. Ez már nem csak erő, hanem hatalom.
Azt pedig Pókember óta tudjuk, hogy a nagy hatalom, nagy felelősséggel jár.
Gondoljatok erre legközelebb, amikor posztoltok valamit bármelyik közösségi oldalra!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük