Hitelelbírálás Facebook adatok alapján?

Lehet, hogy egy nap a Facebookos adatainkon és kapcsolatainkon múlik, hogy megkapjuk-e a személyi hitelt vagy nem?

Furcsának tűnhet a kérdés, de egy olyan szabadalmat jegyeztek be a Facebook javára, ami erre utal.
Nagyjából ez található a szabadalom leírásában:

„Amikor egy egyén kölcsönt szeretne felvenni, a kölcsönt nyújtó megvizsgálja a hitelképességét az egyén közösségi hálójába tartozó személyeknek. Ha a kölcsönigénylő közösségi hálójába tartozó emberek átlagos hitelképessége elér egy minimális szintet, a kölcsönigénylési folyamat folytatódhat.”

Jól hangzik?
Ha szeretnél hitelt felvenni, a bank (nyilván a Te jóváhagyásoddal) hozzáfér az ismerősi listádhoz, lekérdezi az ismerősöd hitelképességi adatait, és ez is beleszámít abba, hogyan döntenek az elbírálás során.

Természetesen nem kell arra gondolni, hogy holnaptól a bankok kedvezőbb konstrukciókat fognak ígérni, ha megengedjük nekik, hogy beletekintsenek az ismerősi körünknek az adataiba. Hiszen a különböző szabadalmak, amiket bejegyeznek a cégek, egyáltalán nem biztos, hogy valaha is bevezetésre kerülnek ténylegesen. De a gondolkodás irányát jól mutatják, és mindenképpen elgondolkodtatóak több szempontból is.
Például a Facebook az Egyesült Államokbeli felhasználóinak már lehetővé tette azt, hogy ingyen pénzt küldjenek egymásnak Messengeren keresztül. Plusz ott vannak a hirdetések, a Facebook Credit, amit játékokhoz lehet használni, szóval a Facebook egyre többet tud rólunk pénzügyi szempontból.

Az ötlet persze nem a Facebooknak (illetve a szabadalom eredeti birtokosának) jutott eszébe először.
A kínai kormány élen jár egy hasonló kezdeményezésben:

„A kínai kormány gőzerővel dolgozik a szociális kreditrendszer kidolgozásán és bevezetésén, ami 2020-tól élesben működik majd és beleszámít a hitelképességtől kezdve a bűnügyi nyilvántartáson át még a közösségi oldalak használata is. Öt éven belül minden egyes nagykorú kínai állampolgár személyi igazolványán megjelenik majd az aktuális kreditszám…

…Aki például alacsony hitelképességi mutatókkal rendelkező ismerőseivel cseveg sokat a közösségi oldalakon, rosszabb pontszámra számíthat, mint a tehetős barátokkal rendelkezők.”

Mindenesetre reméljük nem jön el az idő, ahol a szerint kell megválogatni a Facebookos ismerőseinket, hogy mennyire hitelképesek, hiszen ha nem eléggé, meg kell szakítani a kapcsolatot, hogy jobb feltételeket adjon a bank.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük