Jobb oldal vagy hírfolyam? Hol éri meg hirdetni a Facebookon?

A Facebook megnövelte a jobb oldali felületen a hirdetések képméretét.
Sokan úgy vannak vele, hogy teljesen mindegy, mert:
1. úgy sem kattint senki a jobb oldalon,
2. mivel nem kattint senki, nem is éri meg hirdetni ott.

Egyik állítás sem igaz, erről fog szólni ez a cikk.

Ha nem akarod végigolvasni a fejtegetést, íme a lényeg:

1. Megéri a jobb oldalon hirdetni. Sok esetben NAGYON megéri. Mert az emberek kattintanak a jobb oldalon, és sokszor olcsóbb a jobb oldal, mint a hírfolyam.
2. DE: oda kell figyelni, sokszor egy kampányon belül is eltérőek az eredménye, és az sem mindegy, mi a cél, mert lehet, hogy a weboldal kattintás olcsóbb a hírfolyamban, míg a rajongó szerzés a jobb oldalon. Vagy fordítva.
Fontos, hogy folyamatosan figyeljük az eredményeket.

 

Elég ha ezek alapján is készíted a hirdetéseket, de ha érdekelnek a részletek és van még egy perced, olvass tovább, és nézd meg a példákat!

Példa 1.: különböző célok, különböző felületek

Három különböző szempont esetén három különböző felület lett a nyertes.
Három különböző szempont esetén három különböző felület lett a nyertes.

Ebben a példában az látszik, hogy van ahol a jobb oldali felület nyert, van, ahol az asztali hírfolyam, van, ahol a mobil hírfolyam.
Ha egy hasonló a kampánynál az a cél, hogy a weboldalra vigyen látogatókat, akkor a jobb oldali felületeket érdemes választani, ha a rajongó gyűjtés, akkor pedig az asztali hírfolyamot.

Példa 2.: Van amikor a második sem olyan rossz

Jobb oldal vagy hírfolyam?
Itt alapvetően a hírfolyam nyert, de a több hírfolyamban futó kampánynál jobbak voltak a jobb oldali hirdetések, ráadásul ha a cél az image építés és az elérés, akkor főleg nem szabad kihagyni a jobb oldalt.

Ebben a példában azt látjuk, hogy itt a legjobb kampány a hírfolyamban volt. Ugyanakkor a második és a harmadik helyezett már a jobb oldali felületen futott, a többi hírfolyamos kampány pedig jelentősen drágább volt.

Plusz ha hozzávesszük, hogy sok esetben cél az, hogy minél többször találkozzanak az üzenettel, a logóval, az eseménnyel, stb., akkor egyáltalán nem mindegy, hogy melyik felületen mennyi embert tudunk elérni.
Látszik, hogy elérésben verhetetlen volt a jobb oldal. Ami egyébként teljesen természetes.

Példa 3.: konverzió különböző felületeken

Persze mondhatnánk, hogy mit ér a lájk és a kattintás, hiszen sokszor a konverzió a lényeg! Íme.

Konverzió szempontból is jobb lehet a jobb oldal.
Konverzió szempontból is jobb lehet a jobb oldal.

Ennél a kampánynál konverziót tekintve is jobb volt a jobb oldal, még ha nem is sokkal.
Mindenesetre jól megmutatja, hogy nem elég az alap statisztikában található adatokat használni ahhoz, hogy eldöntsük, hogyan optimalizáljuk tovább a hirdetéseket. Ebben sokat segít a Facebook jelentéskészítője.

Összességében fontos megjegyezni, hogy minden kampány más.
Minden kampányt a saját elsődleges és másodlagos céljai alapján kell elemezni, és eldönteni többek között azt, hol jelenjen meg hirdetés.
Azt mindenesetre mindenki kerülje el, hogy csak azért nem hirdet mobilon, hírfolyamban vagy éppen jobb oldali felületeken, mert azt úgy sem használja senki. Mérjük meg, hol tudjuk elérni a nagyobb célt!

Nektek mi a tapasztalatotok?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük