13 szakma a jövőből

Régen egyszerű volt az emberek szakmai élete: elmentek egy iskolába, elhelyezkedtek a tanult szakmájukban, és onnan is mentek nyugdíjba.
A gyors technológiai változásnak köszönhetően ez ma már nincs így. Nagyon sok új szakma jön létre folyamatosan.
Ki gondolta volna például 15 éve, hogy közösségi média menedzserek lesznek? Vagy 25 éve, hogy webdesignerek? 🙂

Ezt a témát gondolta tovább a Sparks & Honey a prezentációjában (amit a Kürt Networks Facebook oldalán találtam) , amelyik 20 jövőbeli lehetséges szakmát mutat be. Vannak köztük olyanok is, amik már léteznek, de még nem elterjedtek, és vannak olyanok is, amik a tendenciák alapján nagyon könnyen önálló szakmaként jelenhetnek meg.
Ezekből válogattunk 13-at

1.
Produktivitási tanácsadó: segít az embereknek rendszerezni és hatékonyabbá tenni az életüket, a munkájukat ergonómiával, wellnessel, időmenedzsmenttel és karrier tanácsadással kombinálva.

2.
Személyes digitális kurátor: egy olyan specialista, aki segít kiválasztani a hozzád való alkalmazásokat, hardvereket, szoftvereket és információ forrásokat.

3.
Szervezet bomlasztó szakértő: olyan specialista, aki megvariálja a cégek hierarchiáját azért, hogy start-up kultúra alakuljon ki, és létrejöjjön egy rendszerezett káosz.

4.
Kíváncsiság oktató: olyan személyes tanácsadó, aki megtanítja az embert a szemlélődésre, a szemlélődő felfedezésre és segít felkelti az érdeklődés szikráját.

5.
Alternatív valuta spekuláns: a Bitcoin és más hasonló virtuális pénzek egyre jelentősebbek lesznek azok szemében, akik nem bíznak a hagyományos pénzrendszerben. Ez jó lehetőség egy olyan szakma kialakulására, amelyik ezen a területen ajánl befektetési lehetőségeket.

6.
3D ezermester: 3D nyomtatás segítségével oldja meg a házkörnyéki kisebb-nagyobb feladatokat.

7.
Digitális halál menedzser: elhalálozással kapcsolatban tartalmat készít vagy éppen töröl tartalmakat. Egyfajta digitális temetkezési vállalkozó.

8.
Digitális elvonókúra terapeuta: a kütyüfüggő, stresszes embereknek segít megtalálni a helyes egyensúlyt.

9.
Közösségi finanszírozás specialista: Kickstarter, Indiegogo és más közöségi finanszírozású projektek gazdáinak segít a sikeres kampányok lebonyolításában.

10.
Iskolafeladási tanácsadó: arra ösztönzi a tanulókat, hogy a valódi életben szerezzenek tapasztalatokat ahelyett, hogy csak a hagyományos oktatás által kijelölt utat követik.

11.
Skype rendező: felkészíti a delikvenseket a hatékony videokonferenciázására, és videótelefonálásra. Megjelenés, etikett és beszédkészség a szakterülete.

12.
Személyes adatbiztonsági tanácsadó: felderíti a magánéletünket fenyegető digitális veszélyeket és segít megoldani azokat.

13.
Mém ügynök: azokat képviseli, akiknek a fotóját vagy videóját mémekben használnak föl.

Ti melyik szakmában tudjátok elképzelni magatokat? 🙂

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük