Mikor kell fizetni a Facebook üzenetekért? Tisztázzuk a félreértéseket!

Tényleg kell fizetni a Facebook üzenetekért? Mikor és mikor nem?

Mikor kell fizetni a Facebook üzenetekért? Tisztázzuk a félreértéseket!
Tisztázzuk a félreértéseket!

Sok a félreértés a fizetős Facebook üzenetek körül, amiknek a tisztázását nem könnyít meg, hogy a Facebook is elég szűkszavúan bánik a tájékoztatással, ezért összegyűjtöttem, hogy mit tudunk, mi változott, mi nem.

Ideje tisztázni a félreértéseket és utánajárni, hogy is működik a Facebook üzenetküldő rendszere, a szűrési beállítások és a fizetési lehetőség!

Az üzenetküldés folyamata nem változott

Egyszerűsítve erről van szó:

  • ha egy ismerősöd ír neked üzenetet, azt az inboxban látod, kapsz róla értesítést is
  • ha egy olyan ember ír üzenetet, aki nem az ismerősöd, akkor ez az egyéb mappába kerül, amiről nem kapsz értesítést.
    Ha erre az üzenetre válaszolsz, akkor a beszélgetés automatikusan átkerül az inbox mappába

Persze nem ilyen egyszerű, ugyanis a saját igényeid szerint tudsz (valamilyen szinten) módosítani és a Facebook is próbál „segíteni”. Te úgy is változtathatsz, hogy spam-nek jelölsz üzeneteket vagy átrakod őket az egyéb mappába De megváltoztathatod a szűrési beállításokat is.
Jelenleg két fajta szűrési megoldás van az alap szűrés (Basic filtering) és a Szigorúbb szűrés (Strict filtering).
A helpben itt írnak róluk, íme egy kis összefoglaló magyarul:

Alap szűrés
Ha ezt választod, a legtöbb üzenet, amit az ismerőseid, vagy azoknak az üzenetei, akiket ismerhetsz (pl.: ismerőseid ismerősei), vagy akinek érdekelhetnek az üzenetei, írnak az inboxba kerül.
Az egyéb üzenetek kerülnek az egyéb mappába, amiről nem kapunk értesítést.

Szigorú szűrés
Ha ezt használod, a legtöbb ismerősöd üzenete az inboxba kerül.
Ilyenkor előfordulhat, hogy olyan üzenetek is az egyéb mappába kerülnek, amik egyébként érdekeltek volna.

Bármelyiket választod, előfordulhat, hogy kapsz olyan emberektől üzenetet, akik nem az ismerőseid a Facebookon, ha egyébként egy csoportban vagytok, vagy például egy csoportos üzenetet kapsz, amibe benne vannak ismerőseid is.

Az egyéb mappában találod az üzenet szűrési beállításokat. Az alap beállításnál több esélye van az idegeneknek, hogy az inboxodba kerüljenek az üzenetükkel.
Az egyéb mappában találod az üzenet szűrési beállításokat. Az alap beállításnál több esélye van az idegeneknek, hogy az inboxodba kerüljenek az üzenetükkel.

A help utolsó része szól a fizetős üzenetekről:

Emellett előfordulhat, hogy azok, akikkel nem vagy kapcsolatba a Facebookon, fizethetnek azért, hogy az üzenetük ne az Other mappába érkezzen, hanem az inboxba.

Kicsit árnyalja a képet, hogy mi alapján dönti el a Facebook, hogy kit ismerhetünk, illetve kiknek az üzenetei érdekelhetnek.
Erről a Facebook még tavaly beszélt, és elmondta, hogy két fő jellemzőt figyel a szűrésnél, az egyik a közösségi, vagyis, hogy milyen kapcsolatban vagy a Facebook információja alapján a küldővel (ismerős, ismerős ismerőse, közös csoport tagság, stb.), a másik pedig algoritmusok, vagyis, hogy spam jellegű-e az üzenet.

Vagyis mikor kell fizetni?

Ha egy ismerősöd, akivel jó kapcsolatban vagy (nem jelölted őt spamnak, ő se jelölt téged), akkor nem kell fizetni továbbra sem, az üzenet az inboxba kerül.

Ha egy olyan ember ír, akit nem ismersz, nincsenek közös ismerőseitek, nem beszélgettek intenzíven egy közös csoportban, stb. akkor az ő üzenete az Egyéb mappába kerül. Ha ő azt szeretné, hogy az Inboxba érkezzen az üzenet és te értesítést kapj erről, akkor ezért fizethet.
Ha nem akar fizetni, nem kötelező, akkor is megérkezik hozzád az üzenet de csak az egyéb mappába.

Ha olyan ember ír, aki nem ismerősöd, de közös csoportokban sokat beszélgettek, és/vagy ismerősöd ismerőse, stb. Akkor az ő üzenete valószínűleg az Inboxba kerül. Ha viszont ő tipikusan spam jellegű üzenetet ír, például sok embernek ugyanazzal a szöveggel, akkor az már az egyéb mappába fog érkezni nagy valószínűséggel.

Érdemes észrevenni két dolgot:

  • alapvetően az inbox-egyéb mappa szűrés (a jelenlegi információk szerint) nem változik
  • fizetni nem kötelező, csak akkor „kell”, ha azt szeretnéd, hogy egy ismeretlennek  küldött üzenet mindenképpen az inboxba kerüljön.

Egyébként az üzenet ára érdekes, bár a pontos algoritmus nem ismert, de olyan embereknek, akiket a Facebook ismert embernek, közszereplőnek, vagy celebnek gondol, többe kerül az üzenet küldés, mint egy átlagos Facebook felhasználónak. Erről tavaly beszélt a Facebook.

Plusz még két megjegyzés, hogy lássuk a másik oldalt is:

  1. a fizetős üzenet küldés nem egyedüli megoldás, lásd a LinkiedIn Inmail rendszerét
  2. bármennyire szörnyűnek hangzik, a szerver és a rendszergazda nincs ingyen, ráadásul az új fejlesztések is pénzbe kerülnek a Facebooknak szóval lehet háborogni, de ez üzleti vállalkozás, ez van.

Az eddigi információk és a tesztek alapján tehát a fenti folyamat működik üzenet küldés szempontjából.
Te mit tapasztalsz, mi a véleményed?

Írd meg a hozzászólások között!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük