Facebook, ha ember lenne.

Ismerjük meg személyesen Mr. Facebookot!

Facebook, ha ember lenne.
Így nézne ki Mr. Facebook?

A Facebookot mindannyian ismerjük, de mit gondolunk róla, milyen lenne, ha ember lenne?
Többek között erre a kérdésre kereste a választ Nagy Zsolt egy saját, 442 fős online kérdőíves kutatásában, ami 2012 harmadik negyedévében készült, önkényes mintavételi módszer alapján. Az eredmények nem reprezentatívak, de gondolatfelvető jellegük miatt további kutatások szekunder forrásaként felhasználhatóak.

Egy kutatás talán egyik legérdekesebb része az, amikor a kutatásban résztvevőknek termékeket, szolgáltatásokat vagy akár rendszereket kell emberi tulajdonságokkal felruházniuk az image felmérésének érdekében. Egy 2012-ben végzett, önkényes mintavételű online kérdőíves kutatásom során is arra kértem meg a válaszadókat, hogy pár gondolatban fejtsék ki, hogy „Milyen emberi tulajdonságokat társítanának a Facebook oldalhoz, ha emberként jellemezniük kellene az oldalt? Hogyan nézne ki, hány éves, milyen nemű és foglalkozású lenne a Facebook, ha emberként belépne az ajtón?”
A legtöbben 25-35 év közötti, jó megjelenésű, barna hajú, magas férfinek képzelték el a Facebookot emberi mivoltában, aki sikeres üzletemberként éli napjait.
Íme, a leggyakrabban elhangzott karakterisztikák közül pár:

Facebook, ha emberi tulajdonságokkal rendelkezne
Néhány karakterisztika, ahogy a megkérdezettek jellemezték Mr. Facebookot.

Mindezek tovább magyarázzák, és erősítik mindazt, hogy a Facebook volt a válaszadók körében 2012 legnépszerűbb közösségi portálja. A Facebook számtalan lehetőséget nyújt mind a magánemberek, mind pedig az üzleti vállalkozások számára, és véleményem szerint a 2013-as év további erősödést és felhasználószám gyarapodást hoz számára.

Ti mit gondoltok Mr. Facebookról? Igazak rá az állítások?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük