Kérdéses adatvédelem: óvatosan válaszolgass!

A Facebook kérdések sértik az adatbiztonságot?
A Facebook Kérdések funkció sérti a privát adatbiztonságot?

Alig két napja, hogy örülünk a Facebook Kérdések hazai megjelenésének, máris érdemes elgondolkodni annak használatán.

Ugyanis egy nagyon fontos adatvédelmi kérdést vet fel ez a funkció. Ez ugyanis olyan információ amit mindenki lát rólad, ugyanis ezt -tudomásom szerint- nem lehet letiltani az adatvédelmi beállításaidnál sehol.

De akkor mik a lehetőségeid a Kérdésekkel és a főleg a válaszokkal?

Marketingre szuper

Marketing eszközként remek megoldás a Kérdések, hiszen a válaszadási hajlandóság nagyobb általában, mint a hozzászólási vagy akár a lájkolási hajlandóság, így a válaszolók ismerőseihez is hatékonyan eljuthatunk az oldalunkkal. Adatvédelemből azonban egyelőre egyesre vizsgázik a funkció.

Hiányzik a lakat

Bár az összes Facebook elemnél, amikor kommunikálsz, ott a kis lakat, aminek segítségével hajszál pontosan testre tudod szabni, hogy ki, mit lát, a Kérdéseknél ilyen opció nincs.
Így ha válaszolsz azt mindenki látja.
A mindenki alatt pedig most tényleg mindenkit lehet érteni, az összes ismerősödet és az összes ismeretlen Facebookozót is.

Nem akkora probléma a lakat hiánya – gondolhatnánk -, hiszen egy akármilyen feltelepített alkalmazás esetén sem biztos, hogy tudod szabályozni, hogy ki-mit lát.
Azonban egy alkalmazást ki tudsz kapcsolni, illetve le tudod tiltani, hogy megjelenjen az adatlapodon, hogy melyik alkalmazásokat használod.

A Facebook Kérdések esetén azonban erre nincsen lehetőség.
Ha egyszer engedélyezted, többet nem szabadulsz.
Ráadásul nem tudod ezt a funkciót letiltani a többi megoldáshoz hasonlóan.

Ezért van most már néhány olyan profil, amelyen minden funkció, minden információ, minden kapcsolati lehetőség le van tiltva, kivéve a Kérdések, és az azokra adott válaszok.
Jelen állapot szerint ez így is marad, hiszen a Facebook help is csak ennyi információt ad erről:

Can I turn off or hide Facebook Questions?
As with other Facebook applications like Photos and Events, there is no way to turn off Questions.

Who can see the questions or answers that I post?
You should only ask and answer questions that you are comfortable sharing with everyone on Facebook as the questions you have participated in are visible to everyone.

Két kivétel van csupán, amikor a Facebook nem mutatja meg a kérdéseket és a válaszokat mindenkinek:
– kiskorúak kérdéseit és válaszait csak szűkebb körben mutatja
– zárt csoportnak feltett kérdéseket sem látja mindenki

Illetve az egyetlen dolog, ami valamelyest még az adatvédelemhez köthető az, hogy nem indexeli a Google a Kérdéseket (még?).

Mik a lehetőségek?

Marketingesként tehát jó funkció a Kérdések, de felhasználóként érdemes csak olyan kérdésekre válaszolni, amiket utána mindenki előtt felvállalhatónak tartasz.
Ha pedig válaszoltál az utóbbi napokban olyan a kérdésekre, amik bizonyos csoportok előtt lehet, hogy kellemetlen, akkor keresd meg őket (adatlap, bal oldalon Kérdések ikon), és töröld a válaszaidat egyenként!
Hiszen ha eddig például gondosan elrejtetted nagymama korú ügyfeleid elől a metál zene iránti rajongásodat, most viszont válaszoltál egy rakat ilyen kérdésre, akkor lebuksz.
Vagy ha egyszerűen irtózol attól, hogy akármilyen idegen megtudjon rólad bármit, ami személyes, akkor ellenőrizd az adatlapod előnézetén, hogy ki, mit lát a válaszaidból, hátha az is több annál, amit meg szeretnél osztani magadról.

Téged zavar, ha mindenki tudja, hogy milyen kérdésekre milyen válaszokat adtál? Mondd el, és persze lájkolj! De ha van ötleted, hogyan lehet elrejteni ezt a funkciót, ne tartsd vissza azt sem!
Ha pedig figyelmeztetni szeretnéd ismerőseidet a „veszélyre”, akkor küldd el nekik ezt a cikket!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük