Egészpályás videós letámadás a Facebooktól

Amikor bevezették az automatikusan induló videókat és videós reklámokat, az volt a Facebook “mentsége”, hogy úgy sem lesz zavaró, mert csak megmozdul, továbbtekered ha zavar, hangja úgy sem lesz.

Na ennek az utolsó tulajdonságnak lőttek a legújabb bejelentés szerint.
A Facebook ugyanis a videókat ezentúl automatikusan hanggal indítja, mert letesztelték, és a tesztcsoport – állítólag- pozitívan fogadta.
Két finomság talán megakadályozza, hogy teljesen tolakodó legyen a dolog:
1. ha le van némítva a telefonunk, akkor nem lesz a videóknak sem hangja. (milyen figyelmes)
2. nem 100% hangerővel indul a lejátszás, hanem fokozatosan hangosodik fel, illetve halkul le, ahogy gördítünk tovább.

Természetesen lesz külön a beállítások között egy felület, ahol ki tudjuk kapcsolni, azt, hogy hanggal induljanak a videók, de ahogy az automatikus indulást is kevesen kapcsolták ki, valószínűleg ez sem fogják sokkal többen.

Elsőre ijesztően hangzik a dolog, de majd meglátjuk élőben.
Egy kicsit azért meglepő nekem a dolog, mert állítólag a Facebook új hirdetés vásárlási megoldásokat tervez a videóknál, amik közül az egyik a “Sound-on buying”, vagyis egy olyan lehetőség, hogy csak azokért a videókért kelljen fizetni, amiknél a hangot is bekapcsolták a megtekintők.
Egyébként a reklámokat nem említi a bejelentés, de csodálkoznék, ha pont azoknál nem vezetné be a Facebook, hiszen a hang könnyen tudja növelni a hatékonyságot.

A többi videóval kapcsolatos bejelentésnek egyébként örülhetünk (felhasználóként és hirdetőként is):

– a vertikális videók megjelenítése ki fogja tudni tölteni az eszközünk képernyőjét, ami jobb élményt fog nyújtani. Az álló formátumú videók egyre fontosabbak, ezért jó, hogy ezzel is foglalkozik a Facebook.
– megjelenik minden felületen a pozíciókhoz tartozó előnézeti kép amikor beletekerünk a videókba.
– a videót ki lehet rakni külön kis lebegő ablakba, így amikor görgetjük a hírfolyamot, az a videó folyamatosan látható marad. Androidos eszközön még a Facebookot is el lehet hagyniúgy, hogy a videót folyamatosan nézni tudjuk.

Plusz egy igazán izgalmas dolog: lesz a Facebooknak külön alkalmazása okostévékre. Egyelőre az Apple TV, a Samsung Smart TV és az Amazon Fire TV van bent a támogatott platformok között, de később bővülni fog azoknak az eszközöknek a sora, amikkel a korábban elmentett, vagy éppen megnézett Facebookos videóinkat a tévénken is meg tudjuk nézni.

Nyilván ezzel újabb adatgyűjtési és reklámozási lehetőséget is kap a Facebook, de alapvetően ez hasznosnak tűnik. Egyelőre még nem találtam meg se az Apple, se a Samsung alkalmazás boltban, de kíváncsi vagyok rá.

Szóval az utóbbi négy videós újdonság hasznos, érdekes, vagy legalábbis nem árt. Az automatikusan hanggal induló videók… meglátjuk. Ti mit gondoltok róla?

Lévai Richárd
Közösségi marketing specialista
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! ;-)