Egészpályás videós letámadás a Facebooktól

Amikor bevezették az automatikusan induló videókat és videós reklámokat, az volt a Facebook „mentsége”, hogy úgy sem lesz zavaró, mert csak megmozdul, továbbtekered ha zavar, hangja úgy sem lesz.

Na ennek az utolsó tulajdonságnak lőttek a legújabb bejelentés szerint.
A Facebook ugyanis a videókat ezentúl automatikusan hanggal indítja, mert letesztelték, és a tesztcsoport – állítólag- pozitívan fogadta.
Két finomság talán megakadályozza, hogy teljesen tolakodó legyen a dolog:
1. ha le van némítva a telefonunk, akkor nem lesz a videóknak sem hangja. (milyen figyelmes)
2. nem 100% hangerővel indul a lejátszás, hanem fokozatosan hangosodik fel, illetve halkul le, ahogy gördítünk tovább.

Természetesen lesz külön a beállítások között egy felület, ahol ki tudjuk kapcsolni, azt, hogy hanggal induljanak a videók, de ahogy az automatikus indulást is kevesen kapcsolták ki, valószínűleg ez sem fogják sokkal többen.

Elsőre ijesztően hangzik a dolog, de majd meglátjuk élőben.
Egy kicsit azért meglepő nekem a dolog, mert állítólag a Facebook új hirdetés vásárlási megoldásokat tervez a videóknál, amik közül az egyik a „Sound-on buying”, vagyis egy olyan lehetőség, hogy csak azokért a videókért kelljen fizetni, amiknél a hangot is bekapcsolták a megtekintők.
Egyébként a reklámokat nem említi a bejelentés, de csodálkoznék, ha pont azoknál nem vezetné be a Facebook, hiszen a hang könnyen tudja növelni a hatékonyságot.

A többi videóval kapcsolatos bejelentésnek egyébként örülhetünk (felhasználóként és hirdetőként is):

– a vertikális videók megjelenítése ki fogja tudni tölteni az eszközünk képernyőjét, ami jobb élményt fog nyújtani. Az álló formátumú videók egyre fontosabbak, ezért jó, hogy ezzel is foglalkozik a Facebook.
– megjelenik minden felületen a pozíciókhoz tartozó előnézeti kép amikor beletekerünk a videókba.
– a videót ki lehet rakni külön kis lebegő ablakba, így amikor görgetjük a hírfolyamot, az a videó folyamatosan látható marad. Androidos eszközön még a Facebookot is el lehet hagyniúgy, hogy a videót folyamatosan nézni tudjuk.

Plusz egy igazán izgalmas dolog: lesz a Facebooknak külön alkalmazása okostévékre. Egyelőre az Apple TV, a Samsung Smart TV és az Amazon Fire TV van bent a támogatott platformok között, de később bővülni fog azoknak az eszközöknek a sora, amikkel a korábban elmentett, vagy éppen megnézett Facebookos videóinkat a tévénken is meg tudjuk nézni.

Nyilván ezzel újabb adatgyűjtési és reklámozási lehetőséget is kap a Facebook, de alapvetően ez hasznosnak tűnik. Egyelőre még nem találtam meg se az Apple, se a Samsung alkalmazás boltban, de kíváncsi vagyok rá.

Szóval az utóbbi négy videós újdonság hasznos, érdekes, vagy legalábbis nem árt. Az automatikusan hanggal induló videók… meglátjuk. Ti mit gondoltok róla?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük