F8: a Facebook videó jelene és jövője

A Facebook egy külön előadást rendezett a videóknak, ami nem meglepő, hiszen ez egy egyre fontosabb terület.
Ebből gyűjtöttem össze pár érdekességet. Ha minden részlet érdekel, itt tudod megnézni a 35 perces videót.

Először is néhány szám:

  • A videó fogyasztás legnagyobb hajtóereje a mobil megjelenése. Egyrészt azért, mert mobilon könnyű videót gyártani, másrészt azért, mert a sávszélesség már mobilon is elég nagy.
    A Cisco felmérése szerint a 2018-ra a teljes mobil forgalom 69%-át a videók fogják adni.
  • A Facebookon 3 milliárd videót néznek meg naponta.
  • A felhasználók 64%-a naponta néz videót.
  • A videómegtekintések 53%-a az ismerőseink megosztásán keresztül érkezik. Ez még a Facebookot is meglepte állítólag.

A Facebook kutatásai szerint három féle videó fogyasztási szokása van az embereknek:

Kapcsolat tartás: olyan esetek, amikor egy ember tudja a másikról, mi érdekli, mire van szüksége, és ha találkozik egy videóval, kifejezetten neki osztja meg. De a videó lehet egy beszélgetés indító is két ismerős között.
„A barátaim mindig a legjobb videókat osztják meg. Ezek jó hangulatot keltenek bennem, és témát adnak, amikről a következő napon beszélgethetünk.” Ez az idézet fókuszcsoportos vizsgálatokon hangzott el, és a Facebook szerint jól írja le a kapcsolat építő videófogyasztást.

Kikapcsolódás: Ez az az eset, amikor valaki egy stresszes nap közben kikapcsolódásként nézi meg a Facebookon található vicces videókat. „A kedvenc helyem a videónézésre egy üres betegszoba, amikor éppen szünetet tartunk… Jódolog leülni, és pihenni, viccelődni a hosszú napon.”

Képbekerülés: Ha valaki szeretné megtudni, éppen mi történik a világban, szeretné utolérni magát a hírekkel kapcsolatban, ezekben segítenek a videók. „Minden videó, amit az emberek néznek, ott van a Facebookon. Ez a központ, ahol láthatom, mi történt egész nap”

Vagyis amikor videót használunk, jó tudni, hogy az melyik fogyasztási típushoz fog kapcsolódni.

Tippeket már írtam a videókhoz, de érdemes megnézni, miket ajánl a Facebook:

  • jól kell használni az autoplayt videóknál
  • hang nélkül is működjön a videó, nyilván az autoplay miatt fontos, hiszen olyankor nincs hang. Ilyenkor is át kell menni az üzenetnek.
  • ebben segít, ha feliratozva van a videó
  • vagy legyenek animált grafikák, az is olyan, ami hang nékül is működik
  • fontos, hogy jó legyen az első néhány másodperc, hiszen ez fogja meg az embert
  • de ha utána lapos, akkor gond van, mert ha nem nézik elég sokáig a videót az emberek, akkor az jel lesz a Facebooknak arra, hogy nem elég jó minőségú
  • az autoplay videóknál viszont nem kell mindenáron hangot adni rá. Ha végignézik, akár hang nélkül, azt is pozitív jelnek veszi a Facebook.
  • kísérletezni kell mindenkinek, és meg kell találni azt az egyedi videó típust, témát, formátumot, ami az ő közönségéhez való.

Mi a Facebook videó jövője?

Egyrészt erről egy nagyon érdekes dolog derült ki Mark Zuckerg egyik posztjából.
A Facebook mesterséges intelligencia csapata olyan elemző rendszeren dolgozik, ami megmondja, mi történik a videón. Pl. milyen sportról készült a felvétel. Egy félmondatból kidetül, hogy képeken és szövegeken is csinálnak hasonló vizsgálatokat, amiket értelemszerűen az emberek ízlésének és szokásainak pontosabb megismerésére szeretnének használni. Vagy már használnak?

 

Artificial intelligence can help us understand what’s happening in video, images and text so we can be smarter about showing you content that is more interesting to you.At F8, our AI research team showed a system we’ve built that can identify what sport is being played by watching a video like a person would. If you’re a baseball fan, for example, you could imagine this system highlighting relevant clips you might care about.Here’s a video of the system at work, including recognizing some really obscure and unexpected sports. #f8

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, March 26, 2015

 

De nézzük azt, ami a közeli jövő, és amiről a kérdezz-felelek részben beszéltek, de látszik, hogy mik – főleg a nagy kiadók – igényei, és az is, hogy dolgozik ezeken a Facebook.

  • stream: dolgoznak valami fajta videó streamen
  • hosszabb videók: lesz majd lehetőség hosszabb videókat is feltölteni
  • jogtulajdonosi kérdések: vagyis ha feltöltünk egy videót, amit mi gyártottunk, de ezt letölti valaki, és feltölti magának újból, hogy lehet erről értesülni. Ennek az alapjai már most is megvannak, de a nyomonkövetés nehézkes, nincs még rá rendszer.
  • videók monetizációja Facebookon belül és kívül: dolgozik ezen már a Facebook, de még az első lépéseknél tartanak a saját bevallásuk szerint. Előbb-utóbb biztos lesz a Facebookon is lehetőség arra, hogy a videó készítők bevételeket szerezzenek, de még nem tudni, mikor.

Főleg ez az utolsó két pont érdekes.
Idén az Evoultion-ön pont a Facebook vs. YouTube beszélgetésben vettem részt a hazai Google képviselőjével, és ebből kiderült, hogy a Google legnagyobb érve a YouTube mellett a jogi helyzet tisztázása, és az, hogy mennyit tudnak keresni a tartalom gyártók a videókkal.

Az F8-as előadásból is kiderült, hogy ez valóban fontos téma, nyilván a Facebooknak nagyon rá kell pörögni a témára, hiszen a Facebook videónak kb. 2-3 éves lemaradása van a YouTube-hoz képest. Bár tény, hogy nagyon gyorsan dolgozzák le a hátrányt.
Ebben segít a most bejelentett beágyazható videó lejátszó, és a videó kezeléséhez kapcsolódó API is, aminek a funkciói (időzítés, lejárat, stb.) hamarosan meg fognak jelenni a széles körben használható megoldások között is.

Ti mit gondoltok a Facebook videós lehetőségeiről?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük