Virtuális Facebook öngyilkosság

Ha rossz tippet követsz...

Ha rossz tippet követsz…

Megint egy olyan üzenet terjed a Facebookon, ami a jószándék ellenére tele van olyan félreértésekkel és rosszul értelmezett megoldásokkal, amiket ha végrehajt valaki, akkor szinte teljesen elszeparálja magát az ismerőseitől.
Gyakorlatilag virtuális öngyilkosságot követ el.
Itt látjátok az üzenetet, utána pedig elemenként megnézzük, hogy hol van félreértés, és mi történik, ha megteszed azokat a beállításokat, amik az üzenetben vannak.

Facebook adatvédelem: így ne csináld

Facebook adatvédelem: így ne csináld!

Azoknak, akik nem csinálják meg, és megosztják az írásaim a nyilvánosság számára, azokat TÖRÖLNI FOGOM! Meg szeretnék maradni privát kapcsolatban veled. Amiket kihelyezek: írások, fényképek, családi és személyes dolgaim, nem szeretném, hogy idegenek férjenek hozzá!!”
Azonban a Facebook legújabb változásai, hogy a “nyílvánosság” láthatja tevékenységeimet BÁRMELY falon. Ez akkor töténik, amikor a “like-olod” vagy a “comment”álod az írásokat, képeket.

Tisztázzuk: ha Te beállítod, hogy kik lássák azokat a dolgokat, amiket Te osztasz meg, akkor az nem fog terjedni.
Ha beállítod, hogy egy képet csak a munkatársaid lássanak, akkor ez nem fog kikerülni ebből a körből.
Még akkor sem, ha a munkatársaid megosztották vagy lájkolták vagy hozzászóltak.
Még a megosztás is csak a Te munkatársi listádon szereplő emberek között osztja meg újra a képet.
Csak akkor fogja látni a “nyilvánosság”, ha valaki letölti a képet és újra feltölti publikusan.

Sajnos nem tudjuk megváltoztatni ezt a beállítást magunknak, mert ezt a Facebook így állította be!

Még egyszer: ez a Te beállításaidtól függ. Ha mindent publikusan raksz fel, ne csodálkozz, ha tényleg mindenkihez eljut. De ha jól használod a Facebook adatvédelmi lehetőségeit, ezt elkerülheted.

KÉRLEK helyezd a kurzort a nevemre (NE KATTINTS) egy ablak jelenik meg, most mozgasd az egeret a “Ismerősök” (kattintás nélkül is), majd a “Beállítások”, kattintsál ide, és egy lista jelenik meg. Töröld a kis “pipát” az “ÉLETESEMÉNYEK” az “ÁLLAPOTFRISSÍTÉSEK” és a “FÉNYKÉPEK” mellett.
Ezzel a tevékenységgel többé nem leszel nyilvános.

Ha megteszed ami itt szerepel, egyetlen dolgot érsz el: annak az ismerősödnek a különböző típusú bejegyzéseit kapcsolod ki, akiknél ezeket beállítottad.

Ismerős értesítés beállítások a Facebookon

Erről a beállításról beszél az üzenet. Itt állíthatod be, hogy a kiválasztott ismerősöd melyik üzenetét akarod látni a hírfolyamodban.

Vagyis ha az én egyik ismerősöm kikapcsolja a nevem mellett a beállításoknál ezeket a funkciókat, akkor neki nem fognak megjelenni a hírfolyamában az én fényképeim, állapotfrissítéseim, stb.
De ez nem jelenti azt, hogy ne tudná őket lájkolni, megosztani, stb, ha például eljön a Timeline-omra.

Ha valaki az összes bejegyzésem mellől kiveszi a pipát, ő semmit nem fog látni tőlem.
Ha ezt megteszi az összes ismerősöm, akkor gyakorlatilag eltűnök számukra a Facebookról.
Ha pedig erre bíztatom az ismerőseimet, akkor virtuális szellemet csinálok magamból.

Most Te is másolhatod és beillesztheted a faladra, Amint látom ezt a beírást a faladon, én is ugyanezt fogom tenni… szeretnék meg maradni az ismerőseid között, akiket én választottam, de nem szeretném, hogy adataim és képeim ezen kívül mások oldalain is megjelenjenek… még egyszer köszönöm 🙂

Szóval ha ilyen üzenetet látsz a hírfolyamodba, NE kövesd a leírtakat (vagy csak akkor kövesd, ha utálod azt, aki ezt írta 😉 ). Főleg ne oszd meg!

Persze fontos, hogy védd meg magad a kéretlen figyelemtől.
De ehhez a saját adatvédelmi beállításaidat és a megosztási beállításaidat nézd át, és figyelj oda minden bejegyzésednél, hogy ki láthatja azt!

Facebook megosztások beállítása

Minden egyes bejegyzésednél eldöntheted, hogy ki láthatja azt. Ez a Te döntésed.

Ehhez néhány tipp:

Ezt a cikket pedig juttasd el az ismerőseidhez egy lájkkal és egy pluszeggyel, hogy ők se kerüljenek bajba!

Lévai Richárd
Közösségi marketing specialista
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! ;-)