Új adatvédelmi megoldások a Facebookon

Új adatvédelmi megoldások a Facebookon

Új adatvédelmi megoldások a Facebookon

A Facebook adatvédelmi beállításait sok kritika éri.
Erre talán meg is van az ok, de nem azért, mert nem lehet elég finoman beállítani a Facebookot adatvédelmi szempontból, hanem azért mert összetett és körülményes a dolog.
Ezt érzik a cégnél is, ezért újabb változásokkal próbálják megkönnyíteni a felhasználók dolgát.
A Facebook bejegyzése alapján ezen megyünk most végig.

Akár magáncélokra, akár üzleti célokra használod a magánszemély profilodat, fontos, hogy megértsd az új változásokat.

Adatvédelmi parancsikonok

Eddig, ha valami változtatást akartál csinálni az adatvéfelmi beállításokon, akkor abba kellett hagynod amit csinálsz, és el kellett menned egy külön felületre
Most az adatvédelmi parancsikonok segítségével ennél könnyebb dolod lesz,
A fő beállításokért csak oda kell menned a felső kék sávra, ahol három menüpontba rendezve tudod kezelni a dolgaidat.

Facebook adatvédelmi beállítások

Egyszerűbben átlátható és beállítható az adatvédelem

A beállítási lehetőségek elég beszédesek:

  • Ki láthatja a dolgaimat? / Who can see my stuff?
  • Ki léphet kapcsolatba velem? / Who can contact me?
  • Hogyan akadályozhatom meg, hogy valaki zavarjon engem? /How do I stop someone from bothering me?

Alkalmazás engedélyek

Amikor első alkalommal használsz egy alkalmazást, engedélykérő ablakokkal találkozol.
Eddig két engedélykérő ablak volt, mostantól három lesz annak érdekében, hogy jobban tudd kontrollálni, mihez adsz illetve mihez nem adsz hozzáférést az alkalmazásnak.

Facebook alkalmazás engedélyezés

Szétválasztott alkalmazás engedélyek: finomabban tudod beállítani azt, hogy mit kezdhet az adataiddal egy alkalmazás.

Például adhatsz engedélyt egy alkalmazásnak, hogy megnézze a publikus profil adatait és az ismerős listáját a teljesebb élmény érdekében, de megtagadhatja azt, hogy az alkalmazás posztoljon a nevében.
Azonban nem minden alkalmazás tér át az új modellre. A Facebook.com alkalmazásainál és a játékoknál maradnak a jelenlegi megoldások.

Használat közbeni oktatás

Annak érdekében, hogy könnyebben érthető legyen, hogy az adatvédelmi beállítások mire, milyen hatással vannak, a használat közben segítség fog megjelenni.

Facebook adatvédelmi figyelmeztetés használat közben

A Facebook már használat közben figyelmeztet arra, hogy mi lesz a következménye adatvédelmi szempontból annak, ha változtatsz valamit.

Például ha elrejtesz egy bejegyzést a Timeline-odról, akkor ki fogja írni, hogy ennek ellenére ez az üzenet még megjelenik a keresésben vagy a hírfolyamban, ha más beállítások miatt ez így van.

Frissített Tevékenységnapló

A tevékenységnapló egy nagyon jó kis megoldás arra, hogy áttekintsd, mikor mit csináltál, és ha gondolod megváltoztasd a korábbi tevékenységeid közönségét.
Például ha szeretnéd, hogy egy bejegyzésedet vagy egy feltöltött fotót kevesebben lássanak, akkor ezt itt állíthatod be.

Új tevékenységi napló

Új tevékenységi napló könnyíti meg a dolgodat

A Tevékenységnapló mostantól tovább finomodik.
A jobb navigáció segít abban, hogy könnyebben tudd áttekinteni, hogy mi történt, és könnyebben tudj változtatni.

Új bejelölés jóváhagyás és eltávolítás eszköz

Egy új eszköz segítségével tudod kezelni azokat a tartalmakat, amikben érintett vagy.
Például ha érkezik egy figyelmeztetés, hogy valaki bejelölt egy képen, akkor új megoldás segítségével fogod tudni azt jóváhagyni, vagy elutasítani a frissített Tevékenységfigyelőben.

Adatvédelem a Facebookon

Ha bejelölnek egy fényképen vagy egy bejegyzésben, mostantól könnyebb dolog lesz ha tenni szeretnél ellene, vagy ha éppen el akarod fogadni.

A Fényképek rólad menüpontban ki tudsz választani több fotót is, amiken nem szeretnéd, ha be lennél jelölve és tudsz melléjük írni egy üzenetet, amiben leírod az ismerősödnek, aki bejelölt, hogy miért nem.
Így tudsz majd több bejelölést egyszerre eltávolítani, ami így már nem fog megjelenni a Timeline-odon. De nem szabad elfelejtened, hogy annak ellenére, ezek a fotók elérhetőek maradnak más helyeken, például a hírfolyamban, vagy az ismerősöd Timeline-ján.

A változásokat 2012 december végéig az összes felhasználó megkapja.

Úgy tűnik ezek a változások egy kicsit jobb hellyé teszik a Facebookot. Te mit gondolsz róla?

Lévai Richárd
Közösségi marketing specialista
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! ;-)