Hogyan lettem hacker (5 percre)?

Mindig jó volt nézni, ahogy a filmekben a hackerek dolgoznak. A hacker gyorsan gépel, ugrálnak fel az ablakok, dinamikus zene, és hopp, pár perc alatt idegen gépekbe és hálózatokba jutnak be.

Egyszer ezt én is megtettem.
Ráadásul mindenféle szaktudás nélkül. Ez a biztonságról szóló cikksorozat – az ESET IT biztonsági megoldásokkal – jó alkalom, hogy leírjam, hogyan hogyan.

Sokszor olvastam arról, hogy milyen veszélyes az ingyenes wifikhez csatlakozni, de nem nagyon foglalkoztam vele. Aztán 14 éve találkoztam több cikkel, ami egy Firefox bővítményt mutatott be, arról az oldalról, hogy így bárki lehet hacker.

Elvileg csak annyi volt a dolgunk, hogy feltelepítsünk egy Firesheep nevezetű böngésző kiegészítőt, és egy ingyenes wifire csatlakozva meg lehet nézni, ki milyen fiókba lép be.

Gondoltam kipróbálom.

Csináltunk otthon, egy régi routeren egy „ingyenes” wifit, amire rácsatlakoztunk pár laptoppal. Én pedig megnyitottam azt a bizonyos böngészőplugint, amelyik elkezdte megmutatni nekem azt, hogy melyik laptopon melyik fiókba léptek be. Gmail, Facebook, Twitter, minden ott volt.

Ráadásul nem csak azt láttam, hogy mibe lépnek be, hanem magát a fiókot is. Bele tudtam (volna) nézni e-mailekbe, Facebook üzenetváltásokba, mindenbe.

Egy kis nosztalgia régi Facebook arculattal, de most nem ez a lényeg. A lényeg, hogy a Firesheep bővítménnyel így tudtál böngészni mások fiókjai között, akik ugyanazon az ingyen wifi-n voltak.

Mit mondjak, kicsit megingott a bizalmam az ingyenes wifikben, még ha itt nyilván nem is csak a wifi-n múlt a dolog, hanem például azon is, hogy nem titkosított kommunikációt használtak a különböző internetes szolgáltatások.

Szerencsére azóta sokat fejlődtek biztonságban a különböző platformok, de a hackerek is. Ráadásul azóta az (üzleti) életünk még több aspektusa olyan, amihez valamilyen online fiók tartozik, egyre jobban hozzászoktunk ahhoz, hogy bárhol utol tudjuk érni a rendszereinket interneten keresztül, hiszen mindenhol van ingyen wifi, 5G, stb., ezért mindig, mindent elérünk.

Ezért természetes, hogy ha frissíteni akarod a blogodat, publikálni akarsz egy posztot, rá akarsz nézni az online számládra, akkor rácsatlakozol a legközelebbi ingyenes wifire, és már dolgozhatsz is. A wifi tartozhat egy plázához, egy étteremhez, egy élelmiszerbolthoz… tulajdonképpen mindegy, csak egyszerű legyen csatlakozni! Egy-egy bevásárlóközpontban, vagy irodaházban mostanában 10-20 ingyenes wifi közül választhatunk.

De mi történik akkor, ha ezek között nem minden olyan, amit egy cég üzemeltet mondjuk marketing célból?

Ha egy rosszakaró létrehozott egy ingyenes wifit, amiről azt gondoljuk, hogy egy nagy márkához tartozik, és amíg használjuk, addig elkezdik monitorozni a tevékenységünket, vagy esetleg támadó szoftvereket is megpróbálhatnak telepíteni ezen keresztül.

Szörnyen hangzik? Tényleg az.

De akkor mostantól ne használjunk ingyenes wifit?

Az egyik megoldás valóban ez: ha tehetjük, ne használjuk.

De van egy másik megoldás is, használjunk védelmi programot és hozzá VPN-t!
Ezek használatával titkosíthatjuk a kommunikációnkat és megoldhatjuk azt is, hogy úgy látszódjon, egy másik országból internetezünk. A funkcióknak köszönhetően sokkal biztonságosabban használhatjuk az ingyenes wifit is.

Honnan lesz nekünk VPN-ünk?

Van rengeteg ingyenes megoldás is, de érdemesebb inkább egy átfogó biztonsági csomagot választani, mint például az ESET Home Security Ultimate, amely a VPN mellett védelmet nyújt a zsarolóvírusok és más kártevők ellen, biztonságos bankolást biztosít és még adattitkosítást és jelszókezelőt is tartalmaz. A csomagban található, korlátlan VPN alkalmazást fel tudjuk rakni a telefonunkra és a laptopunkra is, és egy gombnyomással be tudjuk kapcsolni, amikor szükség van rá.

Az ESET VPN-t annyira egyszerű használni, hogy még jó képernyőfotót sem lehet róla készíteni. 🙂 De a lényeg: kikapcoslva, bekapcsolva, és a telefonom pozíciója miután bekapcsoltam.

Mindezt akár 10 felhasználó esetén is, így kisebb vállalkozásoknak, ügynökségeknek ideális választás. Ráadásul az előfizetés teljes ideje alatt ingyenes, magyar nyelvű terméktámogatást is igénybe vehetünk, az ESET hazai forgalmazójának felkészült szakemberei bármilyen kérdés, probléma esetén segítenek.

Így nem csak az ingyen wifiket használhatod nyugodtabban, hanem a teljes csapat eszközei és adatai is nagyobb biztonságban lesznek.

Most egyébként az ESET Home Security Ultimate egy éves csomagja 20% kedvezménnyel érhető el. Szerintem nézd meg a részleteket itt, és tegyél egy lépést a biztonságodért!

Ha pedig biztonságos wifizés…
Nézzétek meg ezt a videót is: