A Meta a Te publikus posztjaidat is használja a mesterséges intelligencia betanítására

A Meta beletaposott a gázpedálba a mesterséges intelligenciánál: beszélgetőtársaktól a képmanipulációig mindenre is fejleszt megoldásokat. De nincs mesterséges intelligencia megfelelő minőségű adatok nélkül, hiszen valamin be kell tanítani. A Meta szerencséjére ez mind a kezükben van: több, mint 3 milliárd ember oszt meg képeket és gondolatokat, beszélget folyamatosan a különböző platformjain.

Ezeket az adatokat, legalábbis a publikus részüket pedig felhasználja a cég arra, hogy a különböző mesterséges intelligencia megoldásait fejlessze.

Ez egyébként csak részben újdonság. A Meta régóta használja azt a megoldást, hogy például az Instagramon publikusan elérhető képek segítségével tanítja meg a rendszereit, amikkel leírást készíthet vakok és gyengénlátók számára. Ami most plusz az, hogy nem csak feldolgozza a publikusan elérhető képeket, illetve posztokat, hanem a segítségükkel a saját generatív mesterséges intelligencia megoldásait tanítja be.

Nick Clegg a cég globális ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy csak a publikus adatokat használják, kizárták azokat a privát bejegyzéseket, amelyeket csak a családdal és a barátokkal osztanak mega felhasználók a magánélet tiszteletben tartása érdekében. A Meta ezenkívül nem használta a privát chateket az MI modellek betanítási adataként, és megpróbálja kiszűrni a privát adatokat a nyilvános adatkészletekből is.

Igazából nem meglepő, hogy a Meta is használja az ilyen jellegű adatokat, amiért most mégis érdekes az az, hogy szinte az összes nagy mesterséges intelligencia fejlesztő cég támadás alá került az elmúlt időszakban. George R.R. Martin, a trónok harca szerzője pereli például az OpenAI-t, de a Google-t is perelik a betanítási módszerei miatt.

Szinte borítékolható, hogy a Meta is hasonló támadások elé néz, hiszen eddig is rendszeresen kritizálták a céget az adatfelhasználási gyakorlatai miatt.