Instagram videószelfis azonosítás – avagy egy nem tökéletes megoldás margójára

Nemrég ismét felkerült az internetre néhány olyan megkeresés, amikor az Instagram arra kérte a felhasználóit, hogy videó szelfi formájában azonosítsák magukat. A cél, hogy ne botok legyenek a profilok mögött, hanem valós személyek. A botok ugyanis sok kárt okoznak a Meta-nak, hiszen telespammelik a felületet, zaklatják a felhasználókat és hamisan generálnak követőket oldalaknak. Erre fejlesztettek is egy új azonosítási folyamatot az Instagramnál.

Matt Navarra is posztolta a Twitteren, hogy nála is megjelent a kérés, igazolja magát videó szelfivel:

(Kis GDPR adalék: a Meta azt ígéri, hogy nem gyűjt biometrikus adatokat ilyen esetben sem. 😊)

A folyamat során több szögből is meg kell mutatnunk magunkat az arcfelismerő szoftvernek, mely ez alapján eldönti, hogy tényleg valós emberek vagyunk-e. 😊 Az eddigi adatok alapján azokat a felhasználókat keresték meg, akik nagyon sokat posztolnak, hatalmas követőbázissal rendelkeznek és sok fiókot követnek be rövid idő alatt. Vagyis az átlag privát felhasználókhoz valószínűleg nem fog beérkezni ilyen azonosítási kérés még egy darabig.

Más kérdés, hogy ezt a fejlesztést mennyire sikerült megvalósítani. Ugyanis arról is találhatunk már videót is, hogy egy felhasználó végigcsinálja a folyamatot és hitelesítik is. A gond csak az, hogy maga helyett egy Barbie babával készítette el a kért szelfiket..

Reméljük, hogy azért a javítócsomagot is sikerül majd aktiválniuk a Metánál ehhez, mert az igény, ami életre hívta ezt a fejlesztést nagyon is valós.