Szakértők a Facebook csoportokban: mit kezdj velük?

Újabb ellentmondásos funkciót mutatott be a Facebook: a csoportokban szakértőket jelölhetnek ki az adminok.

Ez önmagában szuper dolog, és alapvetően hasznos is, hiszen egy online beszélgetés során könnyebb dolgunk lehet kiválasztani, kire hallgatunk, ha tudjuk, látjuk, hogy ő a téma szakértője.

Ugyanakkor a csoportokban a szakértőséget nem tapasztalathoz, nem végzettséghez, nem ajánláshoz köti a rendszer. Egyszerűen az adminok tudnak kiválasztani néhány tagot önkényesen. Ez pedig újabb problémákat vethet fel, hiszen néha még az adminok sem a terület szakértői, hogyan tudnák ők megítélni, kit nevezzenek ki szakértőnek?

Ettől függetlenül a szakértői jelvények hasznosak lehetnek a csoportokban, ha ügyesen csináljuk. Íme néhány tipp, hogyan álljunk neki!

1. Kommunikáljunk róla, hogy szakértőket fogunk kinevezni

Amikor eldöntjük, hogy nevezünk ki szakértőket, írjunk róla a csoportban! Ne érje váratlanul a tagokat (és a felkért szakértőket sem természetesen), hogy ilyen megkülönböztetés lesz.

2. Legyen egyértelmű, mi alapján választunk szakértőt

Lehet önkényesen kinevezni, de természetesen jobb, ha mindenki számára átlátható, hogy mihez kötjük a szakértőséget. Van a területen valami végzettség? Látjuk, hogy ő az aktív, és ezt mindenki elismeri? Csak olyan lehet szakértő, aki könyvet írt a témáról? Tőlünk, adminoktól függ, mi alapján döntünk, de mindenki számára jobb, ha tiszták az elvek.

3. Ha elvárunk a szakértőktől valamit, egyeztessünk velük

Bár a szakértőket nem kinevezzük, hanem felkérjük, miután ők elfogadták ezt a “megtisztelő pozíciót”, a Facebook rögtön feldob nekik egy ablakot arról, hogy mi a dolguk. Persze ezek nem olyan bonyolult dolgok, mint pl. válaszolni a kérdésekre, de előfordulhat, hogy mi mást is elvárunk tőlük, akár valami egyéb előnyért cserébe. Ezt szintén érdemes előre elhatározni és tisztázni.

4. Írjuk be a csoportszabályzatba

Ha van csoportszabályzatunk, ott is emlékezzünk meg erről, és ott is tisztázzuk, kiket, milyen elveken nevezünk ki, hogy ez egyértelmű legyen már az új belépöknek is.

5. Használjuk az adminok megkülönböztetésére is ezt a jelvényt 

Egy csoportban gyakran vannak olyan adminok, akik csak az adminisztrálásban segítenek és vannak olyanok, akik tényleg a téma szakértőjeként vesznek részt a közösség életében. Ilyenkor kifejezetten jól jön, ha őket megkülönböztetjük, hiszen nem csak külsősöknek, az adminoknak is kioszthatjuk a szakértői megnevezést. Érdemes is ezt megtenni.