8 videótípus, melyet érdemes márkaként használnod a közösségi marketingben

Arról már többször írtunk mi is, hogy mennyire fontosak és eredményesek a videók a kommunikációs mixben. A videók használata a közösségi médiás tartalomgyártásban elkerülhetetlen. Most összegyűjtöttük azokat a videótípusokat, melyeket mindenképpen érdemes elkészítenünk, ha eredményesebb közösségi marketinget szeretnénk.

  1. Edukációs, oktatóvideók

Ezek az oktatási célú videók a videós tartalmak közül a legnépszerűbbek közé tartoznak. Az emberek nagyon érdeklődőek az olyan témák iránt, melyek fejlesztik a tudásukat, kielégítik a kíváncsiságukat. Cégként pedig ezek a típusú videók lehetnek a tartalomgyártásunk középpontjában. Egyszerre tudunk hasznos információkat átadni célközönségünknek és növelni az elérésünket a közösségi média csatornáinkon. Minden céghez futnak be érdeklődői kérdések, ha a legtöbbször előforduló ilyen kérdéseket feldolgozzuk, máris lesz néhány ilyen edukatív videónk.

2. Betekintés a színfalak mögé

Ismét az emberi kíváncsiság az a tulajdonság, mely segítségünkre lesz. Ugyanis a legtöbb embert érdekli az, amit kívülről, elsőre nem lát. Mutasd meg mi zajlik a gyártósoron, a raktárban, az irodában a kollégák mindennapjaiban a színfalak mögött. Ezek a pillanatok kevésbé megrendezett szituációk, előfordulhatnak kevésbé tökéletes, olykor vicces jelenetek is. Azonban pont ettől lesz emberi egy cég, vagy márka. Ha felvállaljuk ezeket a jeleneteket egy-egy videóban, attól lesz emberi és szerethetőbb a mondanivalónk, közelebb kerülhetünk célcsoportunkhoz, nőhet a márka iránti bizalom. Ez hatványozottan így van, ha nehezen kommunikálható termékünk/szolgáltatásunk van és B2B ügyfeleink vannak.

3. Interjúk

Az interjúvideók során megszólaltathatunk egy elégedett ügyfelet, egy szakértőt a területünkről, vagy akár egy-egy kollégát. Mindegyik típusú interjú remek lehetőség, hogy megismertessük magunkat a követőinkkel.

4. Hírek, újdonságok

Akár egy új terméket, szolgáltatást is bemutathatunk videós formátumban. Sokkal könnyebben emészthető, de figyelemfelkeltő módja ez a promóciónak. A cég életében bekövetkező változásokat is megmutathatjuk videós formában – pl. új iroda, céges jubileum stb.

5. Reklámvideók

Ez a kategória a legegyértelműbb, és mivel közösségi médiáról van szó, hangsúlyozni érdemes, hogy nem feltétlenül kell hatalmas költségvetésű, színészekkel leforgatott TV reklámokban gondolkodni. Bár a minőség fontos, de érdemes inkább a kreatív vonalat erősíteni, egy TikTok reklám videó is lehet hatásos. Egyszerűsítsük a mondanivalót, helyezzük a hangsúlyt a figyelemfelkeltő képi megoldásokra.

6. Állásajánlatok

Napjainkban sok ágazat küzd munkaerőproblémákkal. Egy jól felépített álláshirdetés videós formában sokkal hatékonyabb lehet a klasszikus módszereknél. Ha használsz a videóban olyan elemeket, melyek betekintés nyújtanak a színfalak mögé, még inkább bizalmat ébresztesz a nézőkben. Fontos, hogy a videóban legyen megfelelő CTA lehetőség, hiszen így tudnak majd jelentkezni a lehetőségre az érdeklődők

7. Esemény beharangozó videók

Legyen az akár egy live, akár egy offline esemény, vagy akár csak egy új podcast, érdemes beharangozó videót készítenünk hozzá. Ezzel növelhetjük az eseményen résztvevők számát, és felkelthetjük velük az érdeklődést az esemény iránt. Ennél a típusnál fontos a kellően lendületes zenei aláfestés, a figyelemfelkeltő képi világ. A rövid változatokat akár sztori formátumban is használhatjuk a közösségi csatornákon, így még több emberhez eljuthat az üzenet.

Használjuk bármelyik típusú videót is, fontos, hogy minél több csatornára optimalizáljuk azokat, minden kommunikációs vonalon eljuttassuk videóinkat a célközönségünk felé. Ne elégedjünk meg azzal, hogy kikerül a YouTube csatornánkra, használjuk az összes social platformon, weboldalon és még hírlevélben is videóinkat. Ha szeretnél még jobb eredményeket elérni videós tartalmaiddal, tréningjeinken elmélyítheted közösségi marketinges tudásod.