Új szülői felügyeleti eszközön dolgozik a YouTube

Már évek óta fontos (ha nem a legfontosabb) platform a gyerekek körében a YouTube. Ezt a karantén és a fokozott online eszközhasználat csak még jobban felerősítette. Ez már addig fokozódott, hogy manapság, ha megkérdeznek egy gyereket, hogy mi szeretne lenni, ha felnő – a válaszok között szinte biztosan szerepelni fog a youtuber kifejezés is.

Azonban mindenki tisztában van azzal is, hogy a YouTube-on nagyon sok olyan tartalom is jelen van, mely gyermekekre nézve káros lehet, nem nekik való. A korábbi nagy botrányok óta a YouTube is kiemelt figyelmet fordít a gyerekek védelmére.

forrás: https://www.socialmediatoday.com/

A megoldás lényege, hogy egy felügyeleti google fiókon keresztül engedik be a szülők a gyerekeket a YouTube felületére. Ezzel a megoldással beállíthatóak a nem kívánatos tartalmak és korlátozza a gyerek hozzáféréseit. Háromlépcsős korlátozást lehet majd beállítani a rendszerben:

  1. Böngésző mód: 9 évesnél idősebb gyermekek számára megfelelő tartalmak (vlogok, játékvideók, zenei klipek, hírek, oktatási, fejlesztési tartalmak)
  2. Kiterjesztett böngésző mód: 13 évesnél idősebb gyermekek számára megfelelő tartalmak, az előző kategóriához képest kibővítve még a korosztálynak megfelelő élő videó adásokkal is
  3. A legtöbb tartalom a YouTube-ról: ebbe a kategóriába tartozik majdnem az összes videó a felületen, kivéve a korhatáros tartalmakat, érzékeny témákat

Jelenleg még folynak a tesztelések és visszajelzések alapján a fejlesztések is. Pár hónapon belül várható a végleges formátumú megoldás.