Változik a moderálás szabályozása LinkedIn-en

A LinkedIn bevezetett egy új mesterséges intelligencián alapuló eszközt, és módosította a szabályozását, hogy jobban megvédje a felhasználókat a nem helyénvaló hozzászólásoktól, tartalmaktól, üzenetektől.

Hasonlóan a Facebook moderátori funkciójához, a LinkedIn-en is jelezhetjük, ha számunkra sértő tartalommal találkozunk. Az új szabályozásnak köszönhetően azonban valószínűleg még kevesebb randifelkérést, nem vágyott közeledést fogunk kapni más felhasználóktól. 😊 Az összesített adatok alapján ugyanis ezek voltak a leggyakoribb sértő viselkedésformák, melyeket a felhasználók jelentettek korábban a LinkedIn felé. Amit fontos tudni, ha ilyen jellegű nem kívánatos üzenettel találkozunk: jelentsük a LinkedIn-nek, nem elegendő a küldőt blokkolni. Ugyanis emögött a funkció mögött már egy machine learning rendszer áll, ami a mi közreműködésünkkel is fejlődni tud idővel.

Felvetődik a kérdés: mégis mi az, aminek helye van a LinkedIn-en, és mi az, aminek nincs? Az új szabályozás szerint 4 alapvető kritérium alapján nézik, hogy milyen tartalomnak van létjogosultsága a LinkedIn felületén:

Biztonság – Nem hagynak helyet gyűlölködésnek, diszkriminációnak, fajgyűlöletnek, kéretlen közeledésnek vagy zaklatásnak a LinkedIn felületén.

Szavahihetőség – Elvárják a felhasználóktól, hogy valós adataikat használva, aktuális és hiteles információkat osszanak meg magukról és cégükről. Az álprofilok, valótlan álláshirdetések és álhírek tiltásra kerülnek.

Szakmaiság – Elvárják, hogy a közzétett tartalom szakmailag hiteles és releváns legyen, segítse a szakmai fejlődést, álláskeresést vagy új képességek elsajátítását.

Törvényesség – A felhasználóknak be kell tartaniuk a törvényeket, és tisztelniük kell mások jogait.

A mostani szigorításoknak és szabályozásoknak leginkább az idei évi rasszista botrányok szolgáltatták az alapját. Ugyanis olyan ütemben nőtt a felhasználók és a felületen történő aktivitások száma, hogy elkerülhetetlenül megjelentek a LinkedIn-en is olyan nem kívánatos történések, melyek nem összeegyeztethetőek a felület alapelveivel.

A LinkedIn fontosnak tartja, hogy a felhasználók továbbra is biztonságban érezhessék magukat a felületén, ezért mostani fejlesztésével is ennek fenntartására törekszik.