Wikipedia kiegészítés a Facebook kereső funkciójában

A Facebook továbbfejlesztette a keresési funkcióját, ugyanis mostantól kiegészíti a keresési találatokat a Wikipedia kapcsolódó szócikkeivel is.

A keresési eredményeknél oldalt ilyenkor feltűnik egy új panel a kapcsolódó Wikipedia szócikk összefoglalójával.

Úgy tapasztaltuk, hogy Magyarországon ez még egyelőre csak közszereplők esetében működik. Nemzetközileg ismert személyiség esetén jellemzően megjelenik ez a plusz kiegészítés, de már a miniszterelnökünkről is kaphatunk így plusz információkat 😊

A Facebook esetében a cél az, hogy kiemelje a kérdéses információkat a keresett személyről. Egyben lehetőséget ad arra, hogy kiszűrjük a valós hírforrásokat, megbízható tartalmakat is.

Nálunk egyelőre még nem működik csak limitáltan és csak közszereplők esetében, de más országokban már például olyan témákra keresve is szűr, mint pl. az ellentmondásos 5G.  Ennél a példánál jól látszik, hogy ha rákeresünk a kifejezésre, akkor Magyarországon nincs tartalmi szűrés a forrás hitelessége alapján. Ez már külföldön működik, és ott például a Wikipedia linkjét teszi első helyre a keresési találatok között, mint hiteles forrást kiemelve.

Nyilván ez még további fejlesztéseket igényel, de egyértelműen egy újabb törekvés annak irányába, hogy szűrhessék a felhasználók a keresési találatokat hitelesség alapján is. A Facebook tovább folytatja a harcot az álhírek és a kétes tartalmak terjedése ellen, ez is egy olyan eszköz, mely segítheti ezt a törekvést.

Figyeljük a következő lépéseket, ha változást tapasztalunk, azonnal megosztjuk veletek is! 🙂