F8: újdonságok a Facebooktól

Az F8 a Facebook fejlesztői konferenciája, ahol a legfontosabb újdonságait szokta bejelenteni. Nem volt ez idén sem máshogy, bár nagy durranások helyett inkább az érettebb megoldásokon volt a fókusz.

Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt hetek adatvédelmi botrányai visszafogták a céget, de az is benne lehet, hogy tavaly és tavaly előtt a Camera Effect Platform és a Messenger Platform bemutatásával jó alapokat raktak le, amiket most már csak finomítani kellett.

Jöjjön most egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül sok újdonságról! Ha érdekel, melyik, hogyan működik élőben, nézd meg az Instagram sztorinkat, ahova a legtöbb dologról videót is találsz!

Clear History: a segítségével a saját adataink egy részét törölhetjük a Facebookból. A böngészőknél használható megoldáshoz hasonlóan így biztonságban érezhetjük magunkat, cserébe kevésbé lesz jó a közösségi használat élménye.

Csoportok: még egyszerűbb lesz toborozni, hiszen weboldalakba is illeszthetünk majd „csatlakozz a csoporthoz” gombot.

Watch Party: finomodik a funkció, ha együtt nézünk pl. egy csoportban videót, akkor a moderátor arca meg tud jelenni a videón, így még érdekesebb lehet az élmény.

Messenger: hamarosan érkezik a kiterjesztett valóság, amivel a Messenger botokban tárgyakat és effekteket tudunk megjeleníteni.
A Messenger hamarosan új, egyszerűsített megjelenést is kap, lesz például fekete verzió is.

Instagram: ide is érkeznek a kamera effektusok, amiket a sztoriknál használhatunk, de sokkal izgalmasabb, hogy a sztorikhoz külső fejlesztők is hozzáférhetnek majd, így pl. Spotify-ból megoszthatjuk, mit hallgatunk. Aki pedig megnézi ezt a sztorinkban, rá is tud kattintani, így visszajut a Spotify-hoz.
Az Instagram Explorer felülete is okosodik.

Kamera Effekt platform: önmagában nem látványos, mégis sokat fejlődött. Nagyon sok olyan funkciót kapott, amivel üzletileg még izgalmasabb lett, például megtehetjük, hogy a cégünk névjegykártyáját beolvasva a Facebookkal, a névjegy körül 3D-s elemek, vagy információk jelenjenek meg. Pontosabb is lett a dolog, az arcon például sminket is el lehet helyezni.

Társkeresés: nekem ez volt a legmeglepőbb dolog, főleg az adatvédelmi kérdések miatt. Bár elvileg ezt megoldották, és aki társkeresésre szeretné használni a Facebookot, egy leválasztott környezetben, biztonságosan teheti ezt meg.

Virtuális valóság: az Oculus Go mostantól megrendelhető 200 dolláros ártól. Ez egy olyan eszköz, aminek a segítségével mindenféle más eszköz nélkül lehet használni a virtuális valóságot, azon belül pedig a Facebook megoldásait is.

Ezek voltak a legfontosabbak, némelyikről lesz külön cikk és videó, addig is kövességek a Facebook oldalunkat, ahol több témáról meséltem már élőben is, és Instagram profilunkat is, ahol pedig több témáról láthattok részlets videókat a sztori blokkban!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük