Mennyi hamis felhasználó van a Facebookon?

A Facebook tőzsdei jelentésének a mélyén mindig találni érdekes számokat.
Több ilyenről olvashatsz ebben a cikkben, de most egy olyan rejtett érdekességről lesz szó, amiről keveset beszélünk: mennyi hamis felhasználó van a Facebookon?

Gyorsan mondjuk ki: nagyon sok!
A Facebook 13-14% közé becsüli a duplikált és a megtévesztő fiókok számát.
Duplikáltnak azt tekinti, amikor valaki alapvetően jó szándékkal hoz létre magának több fiókot. Például egyet a céges, egyet a privát kommunikáció kezelésére. Vagy egyet magának, egyet a kutyájának. Ez nagyjából 10%-ot tesz kö.
A megtévesztéi célból, vagyis kifejezetten rossz szándékkal létrehozott profilok arányát 3-4% körülire becsüli a Facebook.

Jöjjenek a nagy számok!

Ha leosztjuk a havi felhasználói számmal, akkor világ szinten közel 300 millió felhasználóról beszélünk.
Hiszen a 2,13 milliárd havi felhasználó 14% ehhez közelít.
Ha a csöpp, magyar Facebook valóságon vizsgáljuk ezeket a számokat, akkor pedig több, mint 800 ezer emberről beszélünk. A magyar felhasználók ugyanis 5,9 millióan vannak a Facebook saját számai szerint.

De ennél akár rosszabb is lehet a helyzet.
A Facebook ugyanis elismeri, hogy a nyugati, fejlettebb országokban általában kisebb a hamis profilok aránya, a keleti, kevésbé fejlett régiókban nagyobb. Indiát, Indonéziát és a Fülöp szigeteket említik kiemelten amikor a duplikált felhasználókról írnak, Indonéziát, Törökországot és Vietnámot pedig akkor, amikor a megtévesztő fiókok között kiemelkedő régiókról beszélnek.

Ha végiggondoljuk az USA / Kanada, Indonézia / Törökország tengelyt, akkor félő, hogy nálunk az átlagnál magasabb a kamu profilok száma.

Mik a trendek?

Az érdekesség kedvéért megnéztem, melyik negyedévben mit árultak el a hamis profilokról.
Nem mindig adták meg az aktuálsi adatokat, de sokáig alig változtak az arányok. Aztán tavaly augusztusban történt egy hatalmas ugrás: új algoritmussal kezdték vizsgálni a potenciális kamu profilokat, és gyakorlatilag duplázták a becslésüket.

Hamis profilok aránya a Facebookon
Hamis profilok aránya a Facebookon

Vagyis nem az történt, hogy 2017 közepén egyszer csak bekapcsolt valaki egy Facebook robot gyártó automatát. Egyszerűen más a képlet.

Sok a kamuprofil, temessük a Facebookot?

Nyilván ne.
Mindig is tudtuk, hogy sok a kamuprofil, bár szembesülni ezekkel a számokkal némiképp elgondolkodtató.
Viszont a maradék valódi emberek száma is hatalmas, és a tapasztalatok alapján a Facebook sok segítséget ad ahhoz, hogy megkeressük közöttük azokat, akik ügyfelek, vásárlók, partnerek lehetnek.

Szóval nem kell elkeseredni, de érdemes a fentieket figyelembevenni, amikor hirdetés célzásokban gondolkodunk! 🙂

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük