Mi lesz a nyerő? Facebook hirdetés kreatívok A/B tesztelése

A hirdetések kreatívját (kép, szöveg, videó) eddig is tudtuk tesztelni, hiszen amikor létrehoztunk egy hirdetéssorozaton belül több különböző hirdetést, akkor a számok alapján lehetett látni, melyik működik jobban.

Azonban ez két szempontból nem volt tökéletes: egyrészt, ha sok szöveg, videó, kép verziót szerettünk volna megvalósítani, sokat kellett szöszölni az egyes hirdetések összeállításával. A másik gond pedig az, hogy ilyenkor minden kreatív ugyanannál a célcsoportnál versenyez, nehéz, bizonyos esetekben pedig lehetetlen elérni azt, hogy egy ember ne lásson több verziót.

Ezekre a problémákra két eszközt vezetett be a Facebook az elmúlt időszakban.

1. Split (felosztásos) teszt már kreatívoknál is

Olyan A/B teszt már van egy ideje, ahol elheyezést, célzást vagy optimalizálát tudunk tesztelni. Ez egészült ki a kreatív tesztelés lehetőségével.

Felosztásos tesztnél már kreatívot is kiválaszthatunk.
Felosztásos tesztnél már kreatívot is kiválaszthatunk.

A lényeg ugyanaz: egymástól elkülönített célcsoporton tudunk tesztelni, a Facebook létrehozza az egyes hirdetéssorozatokat ugyanazokkal a beállításokkal, de eltérő kreatívokkal. A kampány és a hirdetéssorozatok neve előtt meg fog jelenni egy kis kémcső, jelezve azt, hogy itt bizony valami kísérlet folyok, kérem.

A költsékeretet azonban máshogy működik a kreatív tesztelésnél, mint a többi esetben. Itt egyenletesen osztja fel, és nincs minimális keret.
Ilyen felosztásos tesztet azoknál a hirdetés típusoknál lehet általában elérni, ahol valami esemény alapú mérés van. Például forgalom, konverzió, lead, stb.

2. Dinamikus kreatív létrehozás

A másik eszköz abban segít, hogy ne kézzel kelljen létrehoznunk a sok tesztelendő verziót.
Ehhez a Dinamikus kreatív létrehozást kell választani először hirdetéssorozat szinten (Power Editorban), majd a hirdetés szinten adhatjuk hozzá a több különböző kép, videó, leírás, címsor, szöveg és Felhívás gomb variációt.

Ellenőrző felület dinamikus kreatívoknál
Ellenőrző felület dinamikus kreatívoknál

A variációkat egy külön felületen át lehet tekinteni, és érdemes is. Hiszen ez segít abban, hogy megnézzük, mindegyik verzió összeáll-e, és nincsenek bennük olyan variációk, ahol az éppen megjelenő kép, szöveg, vagy gomb tulajdonképpen nem fér össze.

Az elemzés megkönnyítésére kapunk egy külön lehetőséget a lebontások között. Azonban itt sajnos csak elemenként kapunk visszajelzést, a nyertes kombinációt nem mutajta meg nekünk a Facebook.

Eredmények ellenőrzése új lebontással.
Eredmények ellenőrzése új lebontással.

Szóval jó kis megoldásokat kapunk ahhoz, hogy még eredményesebbek legyünk, érdemes őket használni. Te resztelted már ezeket az eszközöket? Írd meg a hozzászólások között a tapasztalataidat bátran!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük