Hogyan vigyél drágábban forgalmat a weboldaladra?

Első látásra talán furcsának tűnik, hiszen miért akarna valaki drágábban forgalmat vinni a weboldalára?

Viszont aki gyakran használ olyan Facebook hirdetést, amivel a weboldalára tereli a forgalmat, könnyen tapasztalhatta, hogy a Facebook és a Google Analytics számai között köszönő viszony sincs sokszor. Hiába tűnik olcsónak a Facebook kattintás, ha az Analytics szerint csak egy része valódi látogatás.
A téma egyszerre fontos és bosszantó, a lehetséges okokról és megoldásokról éppen ezért egy külön fejezet szól a Hogyan készíts eredményes Facebook hirdetéseket könyvben.

A Facebook persze folyamatosan oktatja a hirdetőket a jobb megoldásokra, például arra, hogy nem feltétlenül a CPC alapú megtekintés a legjobb, de keresi a jobb megoldásokat is.
Úgy tűnik ez szerintük az érkezésioldal-megtekintés alapú (landing page view) optimalizálás.

Mi? A link kattintás és az érkezésioldal-megtekintés nem ugyanaz?

Nem.
Már a neve sem.

A link kattintás ugyanis az, amit mond: valaki rákattint egy linkre (esetünkben hirdetésre). Utána azonban rengeteg dolog történhet. Például sokág tart a betöltődés, ez az ember nem várja meg, visszatér a Facebookba vagy csak véletlenül bezárja a böngészőt, stb.
Ekkor történt link kattintás, de nem volt igazi látogatás, ami tulajdonképpen senkinek sem jó.

Erről szól a weboldal megtekintés alapú optimalizálás.
Ennél ugyanis nem az átkattintást veszi figyelembe, amikor megmutatja a célcsoportnak ah irdetést, hanem azt is, hogy megvárják-e hogy betöltődjön az oldal.

A Hirdetéskezelő felajánlja a váltást az új optimalizálási lehetőségre
A Hirdetéskezelő felajánlja a váltást az új optimalizálási lehetőségre

Mi kell a landing page view alapú optimalizáláshoz?

1. Forgalom (trafic) kampánycélt kell választani.
2. A hirdetési fióknak hozzáférés kell egy Facebook pixelhez
3. A Facebook pixelt be kell integrálni a weboldalba

Mikor jobb a link kattintás alapú optimalizálás mégis?

Ha valaki a hirdetésével vagy a brandjével kapcsolatos érdeklődés mérésére használja a kattintást (mint egy szándék kifejezését), akkor a link kattintás lehet jobb mérőszám, hiszen megmutatja, ki az akit legalább valamennyire érdekel a téma.
Ha viszont nem csak az a fontos, kinek sikerült annyira felkelteni az érdeklődését, hogy aktivizáljuk, hanem az is, hogy ténylegesen voltak-e a weboldalon, akkor a landing page view lesz a jó optimalizálási megoldás.
Minőségibb forgalom vs. szándék kifejezés kontextusban kell ezt értelmezni.

Mi lesz a költségekkel?

Ha eddig link kattintás alapon számoltunk, és most áttérünk landing page view-ra, az egy akcióra eső költségek emelkedni fognak valószínűleg.
Legalább is látszólag.
Ha ugyanis eddig visszaosztottuk a Google Analyitcsban mért forgalmat a Facebook hirdetési költségekre, akkor nagyobb számot kaptunk. Ami reálisabb megközelítés, mint a sima kattintás alapú költség számítás.
Persze arra ne számítsunk ezután sem, hogy a Google Analytics munkamenetei darabra pontosan meg fognak egyezni a landing page view számaival, hiszen ez sem ugyanaz. De közelebb lesznek egymáshoz.

A jelek szerint az új optimalizálási megoldás mostanában kezd bekerülni a hirdetési fiókokba.
Nálunk már megjelent, el is kezdjük használni.
Ti mit gondoltok erről a lehetőségről? Szeretnétek drágábban forgalmat vinni az oldalatokra? 😉

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük