Facebook Live webkameráról

Újabb lehetőséggel bővült a Facebook Live, ami sokaknak hasznos lesz: az asztali böngészőből tudunk közvetítést indítani.
Ehhez a legtöbb oldalon már megjelent egy önálló poszt típus, ami ugyan azt mondja, hogy csak a beépített kamerát használhatjuk, de a böngésző beállításainak módosításával akár egy USB-s kamerát is használhatunk.

Külön poszt típus is van a live-nak
Külön poszt típus is van a live-nak

Így már tényleg csak az nem indít Live közvetítést, aki nem akar, hiszen már három teljesen önálló technológia is rendelkezésünkre áll:

– okostelefon
– beépített kamera
– külső stream szoftver API-n keresztül (pl. OBS, amivel mi is csináljuk)

Persze egészen eltérő lehetőségeink vannak, ezeket megpróbáltam összefoglalni a következő táblázatban:

Ahány megoldás, annyi lehetőség. Okosan kell választani.
Ahány megoldás, annyi lehetőség. Okosan kell választani.

Ahogy látható, jelentős eltérés van a lehetőségek között. A választás egyrészt függhet attól, mennyi időnk van felkészülni, milyen technika áll rendelkezésünkre, és attól is, hogy milyen különlegességet szeretnénk.

Ha például valaki prezentációt szeretne megosztani, a számítógépének valamelyik ablakát, esetleg egy prezentációt és egy kamerát szeretne egy képen megjeleníteni, akkor neki külső szoftver kell, ami a Live API-n keresztül közvetít. Mi erre az OBS-t használjuk, de  van más ingyenes és persze fizetős megoldás is.

Ha valaki szeretne látványos, vicces közvetítést, ahol a fejére virágok kerülnek, tűz jön a szájából, ahol írhat a videó felületére, neki az okostelefonos, beépített közvetítés lesz a jó.

Ha stúdió minőségű közvetítést szeretnénk, több kamerával, mikrofonokkal, ahol több ember beszélgetése élőben, de vágásokkal jelenik meg, szintén a stream szoftver lesz a megoldás.

Ha pedig menetközben eszünkbe jut valami, és azt csak úgy hirtelen szeretnénk közvetíteni, akkor ismét az okostelefoné lesz a szerep.

Két dolog biztos:
– a Live videók nagyon sok lehetőséget rejtenek, érdemes használni őket, ahogy látjuk, eszközben nincs hiány.
– a Facebook az első akar lenni az élő közvetítések területén, nagyon dinamikusan fejleszti a lehetőségeket, számíthatunk még további újdonságokra is.

Ha érdekel a Live, ezeket a cikkeket ajánlom a figyelmedbe:

Facebook Live külső eszközökről

Tippek Live videó készítéshez

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük