Facebook Live 360: élőben a virtuális Marsról

Amikor elérhetővé vált a Live videó a Facebookon, azonnal elkezdtem keresni azt a 360-as kamerát, amivel majd élőben lehet közvetíteni.
Aztán rájöttem, hogy kicsit előreszaladtam, mert ilyen nincsen. Vagy élő, vagy 360-as egy videó. Legalább is így volt ez eddig.

Tegnap ugyanis a Facebook bemutatta az első olyan Live közvetítést, amelyiket végre gömbpanorámában lehet nézni.
Ehhez ráadásul izgalmas helyszínt választott a Facebook, a közvetítést ugyanis a National Geographic-kal együtt készítették a Mars Sivatagi Kutatóállomásról.
Gyakorlatilag egy tudományos műsort nézhettünk végig, amiben egy órán keresztül, beszélgettek tudósok és a kutatóközpontban élő kutatók.

Többszörösen virtuális beszélgetés Facebook Live-ban, gömbpanorámában: mi nézzük távolról, ahogy egy távoli helyszínre Skype-on keresztük kapcsolnak be virtuális beszélgetőpartnereket.
Többszörösen virtuális beszélgetés Facebook Live-ban, gömbpanorámában: mi nézzük távolról, ahogy egy távoli helyszínre Skype-on keresztük kapcsolnak be virtuális beszélgetőpartnereket.

Közben pedig több helyszínt járhattunk be, mindezt úgy, hogy a telefonunkon, vagy a számítógépünkön mi tudtuk irányítani a képkivágást. Legalábbis elvileg.
Többünknél ugyanis nem működött az, ami egy “előregyártott” 360-as videónál menni szokott, vagyis az, hogy a telefont mozgatva változik az adott képkivágás. Viszont asztali gépen – legalább is Chrome böngészőben – lehetett pöckölgetni a képernyőt, így valami azért visszajött az érzésből, még ha kényelmetlenebbül is, mint ahogy ki van találva.
Látszik, hogy azért ennek a technológiának van még mit fejlődni.

Gömbpanoráma kis hibával: a képen csak két ember van, mégha háromnak is látszik.
Gömbpanoráma kis hibával: a képen csak két ember van, mégha háromnak is látszik.

Ez abból is kiderült egyébként, hogy az élő adás felbontása elég gyenge volt (nyilván egy jó minőségű, 360-as videójelnek kell a sávszélesség), de láttunk nem kevés illesztési hibát is a közvetítés során. Vagyis olyan részeket a képben, ahol nem illettek össze az elemek önmagukkal, hanem egy függőleges vonal mentén széttört a kép.

Élő tartalom gömbpanorámában?

Ok, a technológia nem tökéletes, de milyen volt a műsor?
A Facebook alapvetően jól választott.
A beszélgetés során, amiben a helyszínen 4-en virtuálisan pedig hárman vettek részt, lehetett játszadozni a gömbpanorámával, hiszen mi döntöttük el, hogy éppen kit nézünk. Egy darabig jópofa ez a lehetőség, de hosszú távon egyébként kényelmetlen. Nézői oldalról ennél jobb, ha több kamera és szerkesztő adja a legjobb képkivágást nekünk.
Főleg így, hogy viszonylag kevés volt az interaktivitás, kevés kérdést tettek be a kommentek közül.

A felvétel minősége már sokkal jobb. Live nélkül jelenleg még jobb a gömbpanoráma.
A felvétel minősége már sokkal jobb. Live nélkül jelenleg még jobb a gömbpanoráma.

Ennél jobb volt az, amikor a beszélgetés közbe bekapcsolták egy másik 360 fokos kamera képét, amit a kutatóállomás különböző részeire helyeztek.
Itt már kedvünkre nézelődhettünk az épület belsejében, vagy a “Mars felszínén”.
Főleg a kutatóállomás volt az érdekes, amivel kapcsolatban nyilván nem csak benne merült fel a kérdés, hogy mennyit takaríthattak, mielőtt beengedték a 360 fokos kamerákat a több tízezer online nézővel. 🙂
Ilyen szempontból különleges élmény volt egy olyan helyszínről látni a képeket, ami a majdani csúcstechnikában élő embereket “teszteli”, erre tele van hétköznapi tárgyakkal. Még fa létra is van benne.
Mindenesetre ez a rész igazán különleges volt, hiszen itt mi döntöttünk, mit nézünk, de ez a rész sem volt elég interaktív. A Live hangsúlyozásához több kellett volna a nézői kérdésekből és véleményekből, és kevesebb tudósok és kutatók közötti beszélgetésből.
Dialóg helyett polilóg kellett volna. 🙂

Van értelme 360 fokos Live videónak?

A közvetítésnek volt több olyan eleme is, amelyik megcsillogtatta azt, hogy mire lehet használni a a két csúcstechnológia kombinációját.
De sokat kell még dolgozni a dramaturgián, hogy igazán értelme legyen.
Persze nem csak a Facebook kísérletezik. Live-ra sok jó példát láttunk az utóbbi időben, de 360 fokosra sokkal kevesebbet.
De azért volt néhány ígéretes példa.
Ismeretterjesztő témában az egyik legérdekesebb 360 fokos videóban Sir David Attenborough mutat be egy dinoszauruszt.

Gömbpanorámában felvett beszélgetésre egy másik izgalmas példa az, amiben nekem is volt szerencsém részt venni. A Kürt Akadémia a Data Science képzés végzett hallgatóival készített egy beszélgetést, ahol az asztal közepére helyezett 360 fokos kamerát ültük körbe.

Mindenesetre a Facebook első 360 fokos Live közvetítése ellenére, vagy éppen pont azért, azt gondolom, nagyon sok lehetőség van ebben a formátumban.
De ehhez meg kell találni az összhangot az érdekes helyszín, az érdekes események és a közönség bevonása között.

Nektek hogy tetszett az esemény?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük