Márkaismertségi cél: új hirdetéstípus

A Facebook elérhetővé tette mindenkinek a Márkaismertségi cél alapú hirdetést, vagyis a Brand Awarenesst.
Ennek lényege, hogy olyan kampányokat tudunk létrehozni, aminek az a célja, hogy az emberek emlékezzenek a hirdetésünkre később is. Vagyis nem konverzió, nem átkattintás és még csak nem is elérés a cél, hanem az, hogy a célcsoport tagjai tudják felidézni később is a hirdetésünket.

Hirdetéskezelőben és Power Editorban is ott fogad az új hirdetési cél
Hirdetéskezelőben és Power Editorban is ott fogad az új hirdetési cél

Be kell lássuk, ez egy érdekes hirdetés típus több szempontból.
Ugyanis itt az eredményesség mérőszáma egy kalkulált érték, ami figyelembe veszi a következőket:

  • mennyi ember látta a célcsoportunkból a hirdetést
  • mennyi ideig nézték a hirdetésünket
  • a hirdetésnek szentelt figyelem és a korábbi, hirdetés-visszaemlékezési kutatások eredményei alapján megállapított összefüggések

Vagyis a Facebook becsül a korábbi tapasztalatok, és a hirdetéssel eltöltött idő alapján.

Bár a Facebook megvizsgálta 300 márka különböző kampányait világszerte, jogosan merül fel a kérdés, mennyire tud ezek alapján kalkulálni egy magyar cégre, de erre úgy sem lehet igazi választ adni teszt nélkül. Főleg úgy, hogy a Facebook maga is kijelenti, hogy az eredményt mutató, „hirdetés-visszaemlékezés becsült növekedése” mérőszám pontatlan is lehet.

Minél több időt töltenek el a hirdetésünkkel, annál nagyobb az esély, hogy később is emlékezni fognak rá. Ez végül is logikus.
Minél több időt töltenek el a hirdetésünkkel, annál nagyobb az esély, hogy később is emlékezni fognak rá. Ez végül is logikus.

Viszont pár dolgot meg kell állapítani a márkaismertség növelő kampánytípussal kapcsolatban.

Amikor az elérés nem elég…

Az irány jó, hiszen nagyon fontos, hogy terjedjen ÉS bevésődjön a márka. Az elérés éppen ezért kevés. Az, hogy az elérés mellett az eltöltött időt is figyelembe veszi már önmagában jó. Az, hogy hiszünk-e a leghosszabb nevű mérőszámnak, a mi dolgunk. Itt is be lehet állítani konverzió mérést, szóval akár tesztelhetjük több oldalról is. (Bár a márkaismertség növelés pont nem azoknál az embereknél jó elsősorban, akik a konverzió küszöbén vannak.)

Új, fontos optimalizálási lehetőség

Az új hirdetés típusnak új optimalizálási megoldásai vannak:

  • Márkaismertség, ami tulajdonképpen azt mutatja meg, két nap múlva mennyien fognak emlékezni a hirdetésre. Azoknak igyekszik megjeleníteni a Facebook, akik a legnagyobb figyelmet szentelik a hirdetésünkre.
  • Elérés, ahol gyakorisági plafont adhatunk meg. Meghatározhatjuk ugyanis, minimum hány napnak kell eltelni, mielőtt ugyanaz az ember látja ugyanazt a hirdetést. 1 és 90 nap közötti időszakot adhatunk itt meg.
    Ez egyébként nagyon fontos lehetőség, ezt az optimalizálást több vásárlói fázisban is jól ki lehet használni.
Gyakoriság plafon: meghatározhatjuk, mennyi időnként jelenhet meg a hirdetésünk egy embernek.
Gyakoriság plafon: meghatározhatjuk, mennyi időnként jelenhet meg a hirdetésünk egy embernek.

Linkkel vagy nélküle

Tudunk választani a hirdetéslétrehozás során, hogy szeretnénk-e linket használni, vagy nem. Hirdetéskezelőben nem enged konverziót mérni, ha eltávolítjuk a webcímet, de Power Editorban ilyenkor is megoldható.

Márkaismertség növelő hirdetés linkkel vagy nélküle.
Márkaismertség növelő hirdetés linkkel vagy nélküle.

A márkaismertség hirdetést Power Editorban és Hirdetéskezelőben is létrehozhatjuk (bár a Facebook cikke a Hirdetéskezelőt nem említi). Tudjuk használni asztali ás mobil hírfolyamban, valamint Instagramon, más felületeken viszont nem. A kreatív lehet kép, karusszel és videó is. Licitálni csak CPM alapon tudunk.

Érdekes formátum, a gyakorisági plafon miatt ígéretes lehetőséggel. Kíváncsian várom a tesztek eredményét. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük