Hírfolyam változás: hiába tiltod, akkor is mutatom

A Facebook hírfolyam algoritmus legújabb változásáról két sztori jut eszembe.
Az egyik a Howard Stern életéről szóló filmnek az a részlete, amiben azt taglalták, hogy azok, akik utálják a rádióműsort, sokkal tovább és többet hallgatják, mint azok akik nem.

A másik, amit eszembe juttat egy vicc, a medvéről és a vadászról.
A vadászról, aki többször megpróbálja lelőni a medvét a barlangjába, de a medve megmenekül, és csak egy feltétellel nem öli meg, ha… (ha nem ismered a viccet, keress rá a vadász „Te csak … jársz ide” keresőszavakra).

Miért jutott ez eszembe?
Nos a Facebook egy olyan algoritmus változást jelentett be, ami felülírja a szándékainkat.
Ha egyszerűen akarok fogalmazni: ha szerinte túl sokat utálunk valamit, azért is megmutatja nekünk. Majdnem nincs menekvés, mert nem hiszi el, hogy azért rejtünk el egy posztot, mert tényleg nem érdekel.

Persze van logika a dologban.
Gondoljunk az Andorid vs. iPhone vagy a Mac vs. PC vitákra, ahol mindenki szeret fröcsögni, mindenki megfogadja, hogy soha többé nem megy bele egy ilyen beszélgetésbe, de aki várja, hogy megint szembejöjjön egy olyan köcsög ( köcsög = egy másik felhasználó, akinek ellentétes a véleménye), és le tudja oltani.

Azt hiszem értitek, mit jelent a Facebook hírfolyam új változása, de ha nem olvassátok el a finomabb magyarázatot:

A hírfolyam célja, hogy a legjobb tartalmat mutassa a felhasználóknak. Azok a tevékenységek amiket az  emberek csinálnak (lájkolnak, hozzászólnak és megosztanak), a fő faktorok, amik minősítik a különböző tartalmakat a hírfolyamban. De a Facebook felkínálja a lehetőségét annak is, hogy elrejtsük azt, ami nem tetszik nekünk. Ez segít abban, hogy az algoritmus megtanulja, mik azok a témák, amik nem érdeklik az olvasókat.

Sokan választják az elrejtés lehetőségét, de a legtöbben ezt csak néha teszik meg.
Az elrejtés éppen ezért egy erős jelzés arra, hogy az adott ember nem szeretne látni egy bizonyos fajta posztot.
De van egy kis csoportja a felhasználóknak, akik nagyon sűrűn rejtenek el bejegyzéseket a hírfolyamról.
Tény, hogy vannak olyanok, akik szinte minden bejegyzésnél használják az elrejtés funkciót, amit csak meglátnak. Még akkor is, ha előtte lájkolták a posztot vagy hozzászóltak. Náluk az elrejtés nem olyan erős jelzés, mint másoknál, és tulajdonképpen ők szívesen látnák később is azokat a típusú bejegyzéseket, amiket egyszer elrejtettek.

Annak érdekében, hogy ennek a kis csoportnak az igényeit is kiszolgálja a Facebook, egy kis változtatást végeztek a hírfolyam algoritmuson, ami csak azokat érinti, akik nagyon sokszor használják az elrejtés funkciót. Az ő esetükben a Facebook nem tekinti annyira erős jelzésnek az elrejtést, mint másoknál.
Az algoritmus finomítás eredményeképpen ez a kis csoport több bejegyzést fog látni az oldalaktól és az ismerősöktől, akikkel kapcsolatban van, mint korábban.

Mit jelent ez az oldaladnak?

Az a kis csoport, aki nagyon sok bejegyzést rejt el, több bejegyzést kezd el látni azoktól az oldalaktól, akiktől korábban kevesebbet látott a rejtések miatt.
Ez azt jelenti, hogy az oldalak statisztikájában az elrejtések száma megemelkedhet, de a Facebook szerint ezzel nem különösebben kell foglalkozni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük