Sokba kerül Orbán Viktor Facebook oldala?

Több portál is lehozta a hírt: 2 millió 921 ezer 400 forintba kerül Orbán Viktor Facebook oldalának kezelése fél évre.
Ez havonta 486 ezer 900 forintot jelent, amit gyorsan leosztottak az újságírók a 6 hónap alatt megjelent 97 poszttal, és így kijött, hogy egy poszt 30.000 forintba került az adófizetőknek.
Az Index még annyit hozzáfűzött, hogy

„Igaz, az adminisztrátornak bőven volt dolga a moderálással is.”

Gyakran találkozunk az ügyfeleinknél hasonló megközelítéssel, ezért itt a remek alkalom, hogy átnézzük ezen a példán, milyen munkák vannak egy Facebook oldal kezelésével.
Természetesen mellőzve a politikai vonalat. Csak szakmai oldalról.

Frissítés: Azóta a TV2 Mokka is kérdezett a témáról.
Ebben a beszélgetésben van róla szó:

Tegyük fel, hogy téged bíznak meg az aktuális miniszterelnök Facebook jelenlétének kezelésével, és csak azzal. (Ha nem szeretnéd még játékból sem OV oldalát kezelni, fejben válassz magadnak egy szimpatikus miniszterelnököt, akinek elvállalnál egy ilyen munkát 🙂 )

A brief

A feladat a következőkből állhat békeidőszakban (vagyis amikor nincs valamilyen politikai kampány):

  • Rendszeres konzultáció és kapcsolattartás
  • Facebook posztok egyeztetése, írása
  • Facebookon érkező reakciók moderálása
  • Statisztikai elemzés
  • Hirdetés kezelés, de csak sima bejegyzés kiemelés

A választott miniszterelnököd nem szeretne túl aktív lenni. Kicsit kötelező nyűg neki ez a Facebook, ezért átlagosan heti négy bejegyzést fogunk írni a kapott információk alapján.

Időkalkuláció

Tegyük fel, hogy egy bejegyzéshez az információk begyűjtése, megírása, egyeztetése fél óra (akkor egész gyorsak vagyunk). Ebben az esetben 8 órát dolgoztunk havonta csak a bejegyzésekkel.

Mivel a téma kényes, gyakorlatilag folyamatos moderációt és komment kezelést igényel.
Vagyis rendelkezésre állást a hét minden napján, és reggel 7 és este 10 között.
Nyilván a tényleges munka intenzitása elég változatos, hiszen vannak témák, amikre csak pár száz interakció (lájk, hozzászólás és megosztás) érkezik, van amelyikre 20.000.
Plusz ott vannak a felhasználói bejegyzések, amikből néha 30-40 is érkezik óránként.
Vagyis komoly munka a moderáció. Számoljunk ezzel napi 1 órát összesen átlagban, így havi 30 órát igényel csak a moderáció.

Konzultáció az ügyféllel (illetve a stábbal), stratégia egyeztetés, statisztika elemzés, hirdetések kezelése, stb.. Bár apróságnak tűnnek, fontos dolgok ezek is. Számoljunk velük 2 órát hetente átlagosan, az újabb 8 órával egészül ki a feladat.

Vagyis összesen 46 órát dolgozunk havonta a Facebook kommunikációval.
Kérdés, hogy mennyiért. Természetesen a különböző feladatokhoz eltérő óradíj tartozhat, hiszen a stratégiai egyeztetést általában más végzi, mint a poszt írást vagy a kommentek kezelését (amihez ráadásul több ember kell).

De számoljunk átlagosan nettó 11.500 forintos óradíjjal a poszt írás, konzultáció, statisztika elemzés, hirdetés kezelés témákban (lásd a táblázatot), és nettó 5.000 forintos óradíjjal a komment kezelésnél.
Így a teljes számla 334.000,- Ft + áfa lesz havonta, vagyis 424.180 forint bruttó,  ráadásul hirdetési költséggel most nem számoltam.
Kevesebb ez, mint amennyiér most kezelik Orbán Viktor oldalát, de nem lényegesen. Az eltérés 15% körül van. Nem olyan drámai, de persze más óradíjjal, más összetételben lehet jelentősebb az eltérés, vagy éppen sokkal kisebb is.

Orbán Viktor Facebook oldalának kezelésével kapcsolatos feladatok akár így is összeállhatnak.
Orbán Viktor Facebook oldalának kezelésével kapcsolatos feladatok akár így is összeállhatnak.

Nem szeretnék részletesen belemenni abba, hogy milyen minőségbe kezelik az oldalt, hogyan lehetne javítani rajta, mennyire jók a posztok, mennyire jó a mostani moderációs elv az oldalon, mert nem ez a téma. Röviden összefoglalva: lehetne ezt sokkal jobban is csinálni ennyi idő és pénz ráfordítással. És most finoman fogalmaztam.
Megvédeni sem szeretném sem Orbán Viktort, sem a stábját. (Sőt.)

De látni kell, hogy egy Facebook jelenlét több, mint megírni heti 3-4 posztot.
Pláne akkor, ha kényes témáról van szó.
Elsőre lehet, hogy vadnak hangzik, ha csak azt nézzük, hogy egy poszt 30.000 forintba kerül.
De ha mögé látunk, hogy milyen plusz feladatokkal jár egy ilyen oldal kezelése, kiderül, hogy sok idő elmegy vele.
Még egy kis cégnél is, ahol nem speciális a téma, nincs ilyen intenzív moderáció, egyszerűbb az egyeztetés, kisebb rendelkezésre állás kell, ott is igényelhet 10-15 órát a Facebook oldal kezelés havi szinten. Ha meg hozzávesszük, hogy érdemes több csatornát használni (blog, LinkedIn, YouTube, Instagram, stb.), akkor még több időt kell rá szánni.

Ezeket végiggondolva, ti mit gondoltok, drága Orbán Viktor Facebook kommunkációja?
(Szigorúan szakmai szemmel. Politikát moderálni fogom.)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük