Több kontroll a Facebook hírfolyamban

A Facebook folyamatosan azon dolgozik, hogy a felhasználók mindig a számukra legjobb / legfontosabb posztokat lássák a hírfolyamban.
Kérdezhetnénk, hogy miért nem mutatnak meg mindent, akkor, amikor éppen megjelenik, de a saját méréseik szerint ez rontja az élményt. Ezért felel a hírfolyam algoritmus, ami a szokásaink (különböző tevékenységek és jelek) alapján próbálja meg kitalálni, hogy mi nekünk a legjobb.

De a Facebooknál most rájöttek, hogy még is csak mi tudjuk, mi a fontos nekünk, ezért kitalálták, hogy több kontrollt adnak nekünk.
Erre egyébként korábban is volt sok különböző próbálkozásuk, de most úgy gondolják a Facebookos fiúk, hogy megtalálták a legjobb megoldást. Nézzük mi az!

Az új Facebook hírfolyam beállítások
Az új hírfolyam beállítások

Az okostelefonon a hírfolyam beállítások részben (Newsfeed preferences) új lehetőségeket találunk:

  • Rangsorold, kit látsz először
  • Kapcsold ki az emberek követését
  • Vedd fel újra a kapcsolatot azokkal, akiket korábban elrejtettél
  • Fedezz fel új oldalakat

Válaszd ki, melyik ismerőseidet vagy oldalakat látod először

Ez a rangsorolás a legérdekesebb, a többi nagyjából egyértelmű.
Az igazán fontos ismerősök és oldalak posztjainál megoldható lesz az, hogy az ő posztjaik a hírfolyam tetején jelenjenek meg. Ezt lehet itt majd beállítani. Azoknak az embereknek és az oldalaknak a posztjai, akiket itt kiválasztasz, a hírfolyam tetején fognak megjelenni egy kis csillaggal jelölve.
A hírfolyam többi része érintetlen marad, le kell görgetni és már láthatjuk is.

Miért fontos ez?

A hírfolyam algoritmussal kapcsolatban eddig mindig az volt a legnagyobb kifogás, hogy nem volt olyan beállítás, amivel garantáltan megjelenik a hírfolyamban egy ember vagy egy oldal posztja.
Értesítéssel megjelent a felső, kék sávban, listákba rendezéssel is nőtt valamennyire az esély, de egyik sem volt tökéletes.

Ez az új beállítás elvileg azt ígéri, hogy ha nagyon érdekel egy oldal vagy egy ember, akkor biztos minden posztját látni fogjuk.
Legalább is az után, amint mindenki megkapja a beállítási lehetőséget. Ma iOS eszközökön indul a terjesztés, később Andoridon. Asztali rendszerről nem szól a fáma.

Mit tegyünk, és mire számíthatunk?

Amint ez a funkció elterjed, érdemes lesz az oldalaknak többször emlékeztetni a rajongókat, hogy kapcsolják be náluk az előre rangsorolást.
Erre akár kampányokat is érdemes építeni.

Azonban senki ne számítson arra, hogy az új funkciót az összes felhasználó elkezdi hirtelen használni.
Nyilván lesz egy lelkes tömeg, aki fogja, de az összes felhasználónak csak pár százalékára számíthatunk hosszútávon.
Ettől függetlenül örülünk neki.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük