Jön a bevételmegosztás a Facebook videóknál is

Már régóta benne volt a levegőben, de most a Facebook is megerősítette: tesztelik a bevételmegosztást a videóknál.
Miért olyan fontos ez?

A YouTube egyik legnagyobb előnye a nagy tartalomgyártók számára, hogy a videóik mellett (plusz előtte, közben, utána, rajta) reklámok jelennek meg, aminek a bevételeiből a videó gyártója is részesedik.
Így nagyon megéri a YouTube-ra gyártani videót, mert már pár milliós megtekintés esetén is egész látható összegek üthetik a tartalomgyártól markát.

Érthető módon a Facebooknak is lépni kellett már az ügyben, hiszen akkor tudja a minőségi tartalom előállítókat behozni a saját felületére, ha tud nekik bevételi lehetőséget is kínálni.
Ennek egyik első lépése a pár hónapja bevezetett Anthology volt, ami a jó tartalomgyártókat próbálta összehozni a hirdetőkkel.
Most azonban egy valódi bevételmegosztási modellel kísérletezik a Facebook: a tartalomgyártók megkapják a videóiknál megjelenő hirdetések 55%-át, a Facebook pedig a 45%-ot. Ez a YouTube-nál is használt arány.

Persze a videóknál megjelenő reklámok mások a Facebookon, hiszen a YouTube egyik legérdekesebb formátuma a preroll videó, ami azt jelenti, hogy a kiválasztott videó megtekintése előtt megnézhetjük (vagy átléphetjük 5 másodperc után) a reklámot.

Mivel a Facebook nagy kedvence az autoplay videó, ami hang nélkül indul el a hírfolyamban, és csak kattintásra hangosodik, itt nem működne a preroll hirdetés.
Ezért a Facebook azt találta ki, hogy a videó megtekintése után automatikusan el fog indulni egy javasolt videó, ami maga a hirdetés.

Ezeket a videó hirdetés formátumokat még csak pár tucat kiválasztott partner tudja megvásárolni, mert ez egy tesztidőszak.
Az is lehet, hogy felhasználóként sem találkozunk ilyenekkel egy darabig. Azonban fontos, hogy tudjunk az irányról, hiszen a Facebook elköteleződése a videók mellett megkérdőjelezhetetlen.

Részlet a Power Editorból: csak 10 másodpercnyi lejátszás után kell fizetni.
Részlet a Power Editorból: csak 10 másodpercnyi lejátszás után kell fizetni.

Elég csak arra gondolni, hogy most már csak 10 másodperc után kell fizetni a videó megtekintésért. De a legutóbbi hírfolyam algoritmus változtatás is jó példa.

Az biztos, hogy ezekkel a lépésekkel még jobban kiéleződik a harc a Facebook és a YouTube között.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük