Scrapbook: új lehetőség a gyerekek fotóinak rendszerezésére

A Facebook egy új lehetőséget kínál a szülőknek arra, hogy a gyermekeik fotóit rendszerezzék. Ez a scrapbook, amit talán emlékkönyvnek lehetne fordítani. Ezzel egy időben bevezette azt a lehetőséget is, hogy a gyerekeket a szülők rá tudják jelölni az egyes fotókra.

Eddig erre nem volt lehetőség, ezért az volt a bevált gyakorlat, hogy a párok egymást jelölték rá a gyerekek fotójára, hogy az ismerősök értesüljenek arról, hogy új kép került fel.

Ez nyilván nem tett jót a Facebook arcfelismerő algoritmusának, ráadásul ez ismét egy olyan funkció, amivel rá lehet venni az embereket még több személyes adat megadására, ezért a Facebook beadta a derekát, és lehetővé tette a gyerekek jelölését, de csak a szülőknek.
A gyerekekről készült fotók összegyűjtésére pedig létrehozott egy speciális fotóalbumot Scrapbook néven, ami automatikusan működik, és összegyűjti a többi fotóalbumból (mások albumaiból is) azokat a fotókat, amikre a gyermek rá van jelölve.

A saját profilban, a névjegynél lehet kezdeni a Scrapbbok létrehozását
A saját profilban, a névjegynél lehet kezdeni a Scrapbbok létrehozását

A szabályok:

  • ha létrehozol egy scrapbookot, akkor csak az lehet társszerkesztő, akit megadtál az adatlapodon, hogy kapcsolatban vagy vele
  • kiválaszthatod, hogyan fogod hívni a jelölést, ez lehet a gyermeked neve kezdőbetűk, vagy valami vicces becenév is. (cimke „édesaranybogár” jeligére eladó a szerkesztőségben 🙂 )
  • Te és a partnered választhatjátok meg, melyik fotón jelölitek meg a gyermeket.

A scrapbooknak nincs önálló adatvédelmi beállítása. Az összegyűjtött képeknél megőrzi azt a beállítást, ami az eredeti képre vonatkozott.

A scrapbookban a fotók az eredeti adatvédelmi beállítással jelennek meg.
A scrapbookban a fotók az eredeti adatvédelmi beállítással jelennek meg.

Vagyis ha valaki publikusan osztott meg egy képet, és Te arra rájelölöd a gyermekedet, akkor az a címke publikusan is megjelenik, és az a kép a scrapbookban is publikus lesz.
Ha egy olyan képre jelölöd rá a gyermeket, amelyiket csak egy zárt csoport lát (csak Te, csak a család, csak a barátaid, stb.), akkor a scrapbookban ezt a fotót csak azok fogják látni, akik az eredeti fotót is láthatták. További információk és segítség a témában angolul itt és itt.

A scrapbook funkció praktikus, de ne felejtsük el, hogy a gyerekek beazonosításának megvannak a kockázatai is, tehát okosan bánjunk vele!
A funckió először az amerikai piacon lesz elérhető.

Mit szóltok hozzá, fogjátok használni?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük