Több igazságot a Facebook hírfolyamba!

A Facebook nagyon érdekes változtatást jelentett be: a felhasználói visszajelzések alapján jelölni fogják azokat a posztokat a hírfolyamban, amit sokan jelentenek hamisnak. Például a hoaxokat.
Szerintem sok felhasználó várt már erre. Talán ez a megoldás meg fogja akadályozni a felesleges pletykák terjedését is.
A kamu híreket jelenteni tudják a felhasználók, amelyik posztot sokan jelentették külön jelölést kap, és kevesebb elérést a hírfolyamban.

 

Mik azok a hoaxok?

„A hoax (angol eredetű vándorszó, jelentése: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír” vagy „kacsa”) leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán az írott sajtó vagy a tévé is hajlamos átvenni.” Forrás: wikipédia

A Facebook térnyerésével a hoaxok egy része átterjedt a Facebookra is. Néha nehéz őket megkülönböztetni a valódi információktól, ezért nagyon örömteli a Facebook megoldása.

Hogyan működik?

Hamarosan megjelenik egy plusz jelentés opció a posztoknál, amit az elrejtés után kapunk meg.
A korábbi választási lehetőségek között lesz egy új, ami az álhírekre vonatkozik.

Új jelentés opció: hamis információkat tartalmaz ez a poszt
Új jelentés opció: hamis információkat tartalmaz ez a poszt

Azok a posztok, amiket sokan megjelöltek ilyen módon, vagy letöröltek a saját hírfolyamukból kevesebb megjelenítést fognak kapni a hírfolyamban, plusz kapnak egy jelölést kb. azzal a szöveggel, hogy „sok ember a Facebookon azt jelentette, hogy ez a bejegyzést hamis információkat tartalmaz”.

Amelyik posztot sokan jelentették az külön jelölést kap, és kevesebbszer jelenik meg a hírfolyamban.
Amelyik posztot sokan jelentették az külön jelölést kap, és kevesebbszer jelenik meg a hírfolyamban.

Hogyan érinti ez az oldalakat?

A Facebook arra az eredményre jutott, hogy az emberek el tudják választani a hamis információkat tartalmazó, megtévesztő posztokat a szatirikus, humoros bejegyzésektől. Éppen ezért ez a változtatás csak azokat az oldalakat és a posztjaikat érinti, amelyik (szándékoltan) publikálnak hamis információkat.

Az ilyen oldalakat és posztokat viszont reméljük, hogy jelentősen visszaszorítja ez az intézkedés. Én örülök neki. Ti mit gondoltok róla?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük