7 tipp a Facebook videókhoz

Alig nyomtam meg a 2015-ös Facebook trendekről szóló cikknél a publikálás gombot, a Facebook megjelentetett egy cikket, arról, hogy egyre fontosabb a videó. Ez azért érdekes, mert az egyik pont a listában a videó fontosságáról szólt, de arról már tavaly is írtam, hogy a Facebook egyre erősebbn támadja a YouTube-ot.

Júniusban bejelentették, hogy 1 milliárd videó lejátszás történik naponta a Facebookon, most pedig elárulták, hogy a naponta visszajáró emberek 50%-a (US adat) legalább egy videót néz meg naponta. Ráadásul az amerikai felhasználók 76 %-a szívesen böngészgeti a videókat a Facebookon. Nem csoda, hiszen 3.6-szor annyi videó jelenik meg ma a Facebook hírfolyamban, mint egy évvel ezelőtt.

Ezért van az, hogy a Facebook most a cégeknek ad tippeket ahhoz, hogy jó videókat készítsenek. Íme a lista, amit erről a két oldalról (1,2) szemezgettem:

0. Töltsd fel a videókat a Facebookra!

A Facebookba betöltött videók nagyobb megjelenési méretet és több elérést kapnak általában mint azok, amiket a YouTube-ra töltenek fel, és linkelik be.

1. Használj erős kreatívot az első másodperctől!

Az előnézeti képtől kezdve már az első másodpercekben is olyannak kell lenni a videónak, ami megfogja a felhasználók figyelmét.
Valójában az első három másodpercen eldől minden, ezért ne húzd az időt intrókkal és lassú felvezetésekkel, ha azok nem képesek felcsigázni a figyelmet.

2. Rakj exkluzív videó tartalmat az oldaladra

Ha csak itt kaphatják meg, akkor jobban kötődnek hozzá, mintha máshol is megkapnák.

3. Figyelj oda a videó leírására is!

Vegyél ki például egy erős idézetet a videó szövegéből, és használd a leírásba, így a nézők tudják mire számíthatnak.

4. Használj ösztönző gombokat a videóban!

A videó feltöltésnél már tudsz használni gombokat, amik weboldalra mutatnak. A gomboknál kiválaszthatod azt is, hogy milyen szöveg jelenjen meg rajtuk (tudj meg többet, vásárolj, iratkozz fel, stb.).

Ösztönző gombok beállítása videó feltöltéskor
Ösztönző gombok beállítása videó feltöltéskor

Viszont vigyázz arra, hogy a gombok eltérő környezetben máshogy jelennek meg!
Asztali böngészőben a videó végén jelenik csak meg a gomb, mobilon pedig a bal felső sarokban végig látszik.

Ez azt is jelenti, hogy nem jó a YouTube-ról átvett szerkesztési elv, ahol bármelyik részére lehet gombokat rakni a videónak.

5. Használj címkézést a videóban

A videó leírásába címkézd be azokat akik szerepelnek a videóban, így ők értesülnek arról, hogy felkerültek a videóra, ez pedig segítheti az amúgy is soványka organikus terjedést. (Persze ez nem jelenti azt, hogy spamelni kell!)

6. Javítsd a videóidat a Facebook statisztikájával

A Facebook videó statisztikája megmutatja mennyien nézték a videód, meddig jutottak, stb.
Ha már több videót is raktál fel, elemezd ki mit szerettek és mit nem, az újaknál pedig vedd figyelembe ezt a tapasztalatot!

Hasznos videó statisztika a Facebookon
Hasznos videó statisztika a Facebookon

7. Legyen érdeklődésfelkeltő a videó HANG NÉLKÜL is!

Az automatikusan induló videóknak nincs hangjuk. Némán indulnak el és a hanghoz rájuk kell kattintani. Ez azt jelenti, hogy a videó első néhány másodpercének hang nélkül is elég figyelemfelkeltőnek kell lennie.
Ha nem az, csak tovább gördítenek majd az emberek.

 

Ti használtok aktívan videót? Osszátok meg velünk a tapasztalatotokat a hozzászólások között, ha pedig tetszett a cikk, nyomjatok egy lájkot!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük