A Google inaktív kezelője az online adatok halál utáni kezelésében segít.

Digitális hagyaték: mi történjen Google adatainkkal a halálunk után?

A Google inaktív kezelője az online adatok halál utáni kezelésében segít.
A Google inaktív kezelője az online adatok halál utáni kezelésében segít.

Komoly téma, nem is sokan szeretnek róla beszélni, főleg, ha a saját halálukról van szó.
A Google új szolgáltatása azonban ennek a kérdésnek a kezelésében segít, ugyanis elkészült a nagyon szemérmes nevű „Inaktív fiók kezelő” vagyis Inactive Account Manager.

Bár tényleg nagyon visszafogott a név, és a szolgáltatás ismertetője is, de elsősorban a digitális hagyatékkezelésről szól az új funkció, amiről a Google Public Policy blogon olvashattunk.
Hiszen olyan sok adatot termelünk a különböző online szolgáltatásokban, hogy fontos eldönteni mi legyen ezekkel. Ha csak a Google-re gondolunk, a Gmail, a YouTube a Picasa web albumok, a Goolge dokumentumok a Google Plus, és ez közel sem a teljes paletta.

„Az Inaktív fiók kezelője segítségével megadhatja, hogy fiókja inaktívvá váljon-e, és ha igen, mikor, valamint hogy mi történjen adataival, és hogy kiket kell értesíteni.”

Az inaktív fiók kezelő ebben segít, a következő opciókat kínálva:

Időkorlát:
Beállíthatunk egy időtartamot, amelynek a lejárta után a fiók inaktívnak tekinthető. Az időtartam a Google Fiókba történő utolsó bejelentkezéstől kezdődik. 3 hónap és egy év közötti időszakot adhatunk meg.

Figyelmeztetés
Az Inaktív fiók kezelője értesítést küld e-mailben vagy szöveges üzenetben az időkorlát lejárata előtt az általunk megadott másodlagos e-mai címre vagy sms-ben a direkt ehhez megadott telefonszámra.

Az ismerősök értesítése és az adatok megosztása
Megadhatunk olyan megbízható ismerősöket, akiket értesíteni szeretnénk arról, ha már nem használjuk a fiókot. Ha szeretnénk, adatokat is megoszthatunk velük. 10 ismerőst adhatunk meg, sőt automatikus választ is beállíthatunk a Gmail fiókunkba.

A fiók opcionális törlése
Ha pedig úgy döntünk, hogy nincs szükség arra, hogy mást terheljünk a saját adatainkkal, utasíthatjuk a Google-t a fiók törlésére.

Elsőre talán morbidnak hangzik, de előbb-utóbb mindenkinek szembe kell nézni ezzel a való élethez hasonlóan a digitális világban is, hiszen mindennapjaink egyre nagyobb részéhez kapcsolódik valamilyen online elem is.

A Google megoldása elég kulturált, bár más filozófiát követ, mint a Facebook, ahol az ismerősök jelzése után egy megemlékezés profil készül az elhunytnak.

A Google az új szolgáltatással az adatbiztonság mellett arra is törekszik, hogy a hátrahagyott szeretteinknek könnyebb dolguk legyen a távozásunk után.

Mit gondoltok, jó ez a megoldás? Vagy minek kéne inkább történni az emberek adataival a haláluk után?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük