Timeline: hasznos segítség a civilek kommunikációjában

A Timeline, bár csak magánszemélyeknek használható jelenleg (igaz vannak ötletek a céges megjelenítésére is), jó lehetőséget ad főleg a civil szervezetek kommunikációjában.

Erre látunk egy jó ötletet John Hayden blogjában, aki még egy Photoshop sablont is ad az olvasóinak.
De nézzük mitől is olyan remek ez az ötlet?

Amikor a segítő szándék káros

Nyilván Ti is találkoztatok már a hírfolyamotokban rengeteg megosztással, ahol kutyákat ajánlanak örökbefogadásra, vagy más civil szervezet támogatására bíztatnak.

Ez alapvetően természetes és nagyon jó, hogy sok emberben van ilyen nagy segítő szándék.
De amikor a lelkes önkénteseknek hála elárasztják az üzenőfalat ezek az üzenetek, akkor sokan már immúnisak lesznek az ilyen üzenetekre, mások pedig felháborodnak. Lásd a következő képet, amit egy civil szervezeteknek tartott tavalyi előadásomból ollóztam ki:

Civli és nonprofit szervezetek önkénteseinek Facebook kommunikációja
Biztos, hogy egy ilyen beszélgetés használ a civil szervezetek témáinak?

Az ilyen megosztás dömping talán már károsabbak a nonpofit szervezet számára, mintha nem tennének semmit az önkéntesi, hiszen kellemetlenséget okoznak a többi Facebookozónak, ami a téma iránti érdeklődést csökkentheti, a civil szervezetet pedig negatív élménnyel ruházhatja föl önhibáján kívül.

Talán a Timeline fejléc fotó személyre szabása ennél egy finomabb megoldás, ami ráadásul nem is zavaró.

Alapítvány vagy civil téma támogatása Facebook Timeline segítségével.
Alapítvány vagy civil téma támogatása Facebook Timeline segítségével.

Érdemes az alapítványoknak és az egyéb nonprofit szervezeteknek készíteni egy saját képet a sablon alapján, és megkérni a rajongókat, hogy rakják be a Timeline fejlécfotójukba támogatásképpen.

Persze ugyanezt megtehetnék cégek is, azonban egy valamire vigyázni kell: ajándékot, nyereményt, sorsolásban részvételt nem szabad ezért felajánlani, ez csak önkéntes és jutalom mentes kampány lehet. A Facebook szabályai ugyanis tiltják azt, hogy promócióban arra ösztönözzük a rajongókat, hogy változtassák meg a profil képüket díjazásért cserébe.

Ti segítenétek egy civilt a fejlécképetek cseréjével?
Vagy tudtok más, ötletes felhasználási lehetőséget a Timeline-ra?

Írjátok meg a hozzászólások között, a cikket pedig +1-ezzétek, lájkoljátok, osszátok meg ismerőseitekkel, ha jónak találjátok, hátha nekik is hasznos lesz!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük