Google+: a Facebook gyilkos közösségi hálózat?

Egy kis hétvégi (Google) plusz [videó]

Google+: a Facebook gyilkos közösségi hálózat?
Google+ vs. Facebook

A Google megmutatta, hogy kell két nap alatt egy trendi, fiatalos, korszerű közösségi hálózatot ósdi, poros szolgáltatássá minősíteni.

Legalább is ezt gondolhatjuk, ha a technológiával és online világgal foglalkozó sajtót olvassuk a Google+ újdonságairól.

Aki ugyanis nem tudná, a Google bemutatta közösségi megoldását a héten, amit kifejezetten a Facebook közösségi uralmának megtörésére hoztak létre.

Mit tud a Google+?

A Google+ nagyon jól néz ki, és nagyon okos bevezetéssel próbálja megfogni a Facebookozásban megfáradt early adopter közösséget.
Egyrészt a meghívósdi mindig növeli az exkluzivitást, másrészt pedig a Google+ ott támad, ahol a Facebook mindig is sérülékenyebbnek tűnt: az adatkezeléseben.

A Google egyik legvonzóbb és legtöbbet bemutatott újdonsága az ismerősök kezelése, vagyis a „Körök”.
Itt nagyon egyszerű és látványos módon tudjuk az ismerőseinket kategorizálni listákba körökbe.
Ráadásul a megosztásoknál utána ezeket a köröket egyszerűen (és látványosan) tudjuk használni.

Aki a Facebookon használja a csoportokat és az ismerős listákat illetve az üzenet megosztások beállítására szolgáló lakatot annak ebben technikailag semmi újdonság nincs.
De valószínűleg ők vannak kisebbségben. A legtöbb ember nem nagyon foglalkozik a Facebookon az ismerősök csoportosításával, aztán meglepődnek, hogy kellemetlen helyzetbe kerülnek mert olyat osztottak meg mindenkivel, amit nem kéne. (Legalább is ez derült ki mindig, amikor ügyfeleket, vagy az oktatásainkon résztvevőket kérdeztük.)
Az óvatlan megosztás esélyét talán csökkenti a Google+ esetében a körök alkalmazása, bár a könnyűnek tűnő használhatóság ellenére nehézkes lehet annak, aki eddig csak a megosztást nyomogatta, és nem foglalkozott a beállításokkal.

A Google+ felületének elrendezése a Facebookra hajaz, egy-két egyedi szolgáltatása, mint a társalgó és a sparkles segít abban, hogy két fontos közösségi funkciót (csevegés ráadásul videón keresztül és a hírolvasás) azonnal megkapjunk, ráadásul élet legyen a falunkon akkor is, ha kevés még az ismerős.
Az igazi előnye azonban nem ebben van.

A következő videóban egy gyors áttekintést kapsz a Google+ról.
A videó után olvass tovább, és írd le a véleményed és a tapasztalataidat!

A Google+ és ami mögötte van

A Google+ nem egy önálló, új közösségi hálózat, aminek nincs gyökere, nincs előzménye.
A Google+ egy olyan kapocs, egy lánc, ami megpróbálja összefogni a különböző Google szolgáltatásokat.
Ugyanis a Google+ megjelenésével egyidejűleg a többi Google kézben levő szolgáltatáson is fokozatosan elkezdett megjelenni a fekete sáv.
Amint pedig valaki hozzáférést is kap a rendszerhez, a fekete sáv jobb szélén megjelenik a neve, a megosztás mező, és az értesítő kocka.
Ami azt jelenti, hogy ha bejelentkezve maradsz a Google+ba, akkor a keresés mellett, a Gmailben, a Picassában, stb. mindenhol elérhető leszel.
Mindenhol látod, hogy mi történt a pluszon belül, mindenhol tudsz megosztani.

 

Google plusz a keresőben
A Google+ most már mindenhol ott van. Még a keresőben is.

Ha valamitől működni tud a dolog, ha valamivel le fogja tudni győzni a Facebookot, akkor ez lesz az a pont.
Hiszen a közösségi hálózatok használatánál a legkritikusabb mindig az, hogy be fognak-e jelentkezni az emberek az első pár hét után, amikor elmúlik az újdonság.
Rászoknak-e a használatra.

A Facebooknál a rászoktatásban például sok szerepük volt a sokat kritizált Farmville jellegű játékoknak és az egyéb alkalmazásoknak, amik naponta visszahozták az embereket (legalább is az emberek egy jó részét), akik így a Facebook többi megoldással is kapcsolatba kerültek, aztán ott ragadtak, még akkor is, ha a játékokat nem használták többet.

Minden közösségi hálózat számos megoldással próbálja visszahozni az embereket, erre szolgál a sok e-mail értesítő is.

A Google-nek azonban ennél több eszköz van a kezében a többi Google szolgáltatás segítségével. Hiszen itt a fekete sáv, benne az értesítők.
Ott az integrálás a Gmail üzenetekbe, és a többi szolgáltatásba.
Jó kezdet.

Hogyan tovább Google, hogyan tovább Facebook?

Képes-e legyőzni, vagy megszorongatni a Google+ a Facebookot?
Természetesen korai a kérdés.
Ha valakinek van esélye egy hasonlóan aktív és népes közösségi hálózat felépítésére az a Google.
De vajon elég erős-e a Google szolgáltatás portfóliója Facebook a 700 millió körüli felhasználójához képest?
Elég jók lesznek-e ezek az eszközök és lehetőségek, ahhoz, hogy magukhoz kössék az első pár nap, pár hét után a felhasználók nagyobb tömegét?
Lesz-e elég potenciál ahhoz, hogy nagy felhasználói csoportokat ismerősi hálózattal együtt átcsábítsák a Facebooktól?
Mert arra valószínűleg kevés ember hajlandó, hogy egyszerre két ugyanolyan közösségi hálózatot használjon.
Egy új hálózatot pedig akkor fognak tartósan használni az emberek, ha ott vannak ismerősök. Akikkel valóban közösségi lesz az élmény.

Persze sokan most is több közösségi hálózatban vannak benne, hiszen a Facebook mellett használnak Twittert, Nike+ot, MisoTV-t, Tumblrt, stb.

De ezek más-más közösséget jelentenek, más-más szolgáltatásokkal, szokásokkal és lehetőségekkel.
Az IWIWet általában elhagyták azok, akik aktívan Facebookoznak, hiszen mindkettőnek kb. ugyanaz a feladata (és most tekintsünk egy kicsit el az IWIW sajátos „stratégiájától”).
Ezért fontos kérdés, hogy sikerül-e elég ismerőst átcsábítani, vagy megmarad a Google+ a geek-ek és az early adopterek játszóterének.

Mindenesetre érdekes háború van kibontakozóban, aminek az első igazi lépéseinek vagyunk szemtanúi. Kíváncsian várjuk a többit.

Ti mit vártok a Google+tól?
Hogy tetszik elsőre a rendszer?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük