Védd magad: érkezik a Facebook Places hozzánk is.

A Facebook Places nevű funkciója kezd éledezni itthon is.

Tegnap többen írták, hogy be tudnak már jelentkezni a Facebookon különböző helyekre.
Ez azt jelenti, hogy mobil telefonjuk segítségével be tudnak jelentkezni egy valóságos helyre, például egy étterembe, egy szórakozó helyre, egy boltba, és ez a bejelentkezés megjelenik a Facebook hírfolyamukban.
Vagyis, ha Te is bejelentkezel mobil telefonodról például a kedvenc éttermedbe, akkor – a beállításaidtól függően – az ismerőseik tudni fognak erről, hiszen látni fogják a hírfolyamukban a Te bejelentkezésedet.
Ezzel nincs is semmi gond. Aki saját maga bejelentkezik valahova, az erről tud, maximum akkor követhet el hibát, ha a megosztási beállításainál ennél az információtípusnál túl megengedő volt, és így olyanok is tudhatnak az ő aktuális tartózkodási helyéről, akinek nem kéne.
Bejelenkezés a Facebook Places segítségével.

Facebook Places bejelentkezés a hírfolyamban is látszik.

Lebuktathatod az ismerőseidet

Van azonban egy érdekes lehetőség: ha bejelentkeztél egy étterembe, akkor megadhatod azt is, ki van veled.
Egyszerűen az ismerőseid közül ki tudod választani azokat, akik ott vannak veled az étterembe.
Vagy éppen fordítva: ha egy ismerősöd jelentkezik be egy étterembe, és ott vagy vele, akkor ezt egyetlen gombnyomással publikálni tudja a Facebookon, ez pedig meg fog jelenni a Te üzenőfaladon is, és az ismerőseid hírfolyamában is.
Nem akarok semmilyen extra tippet adni, mikor lehet ez kellemetlen, ezt mindenkinek a fantáziájára bízom, de azt mindenképpen javaslom, hogy ellenőrizd, mik a beállításaid, és legalább tudjál róla, hogy a Te esetedben is nyitott-e ez a lehetőség?
Amikor más jelöl be Téged egy helyen a Facebook Places segítségével.

Facebook üzenet: megjelöltek egy helyen

Ugyanis a biztonsági beállításaid között van egy opció, ami pontosan ezt szabályozza: megadhatod, hogy ismerőseid bejelentkeztethetnek-e Téged egy helyre?
Ha ezt engedélyezed, senkit nem fog meggátolni abban, hogy egy gombnyomással publikálja, ott vagy-e vele, függetlenül attól, hogy ezt Te szeretnéd-e, vagy, hogy ott vagy-e egyáltalán(!).
Ha ezt letiltod, akkor az ismerőseid nem fognak tudni Téged bejelölni ezzel as szolgáltatással.

Állítsd be biztonságosan a bejelentkezési lehetőségeket!

Döntsd el, mit szeretnél, és ellenőrizd, hogy ennek megfelelően van-e beállítva a biztonsági szinted!
Facebook Places szolgáltatással kapcsolatos biztonsági beállítás

Bejelentkeztetés engedélyezése

Így tudod megtenni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Kattints a “Profilom” linkre a jobb felső sarokban
  3. Válasz az “Adatvédelmi beállítások” opciót
  4. Keresd meg az “Egyéni beállítások” linket az összefoglaló táblázat alatt
  5. Gördíts a “Mások megosztásai” blokkhoz
  6. Kattints a “Beállítások módosítása gombra” a “Az ismerőseim bejelentkeztethetnek engem Helyekre” sorban!
  7. A felugró ablak jobb oldalán nézd meg, mi van Neked beállítva, és állítsd be azt, ami Neked a szimpatikus. No és persze viseld a következményeit! 🙂
A Facebook Places egyébként nagyon sok lehetőséget rejt üzleti szempontból is, erről a későbbiekben még lesz szó, ahogy a szolgáltatás részleteiről is.
De addig is készülj fel a Places rád vonatkozó biztonsági kérdésekre például ezzel a beállítással.
Mit választottál?
Szeretnéd, ha mások is megadhatnák, hogy éppen hol vagy?
Lévai Richárd
Közösségi marketing specialista
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! ;-)