7 Meta terv a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

„… végül eljutottunk oda, hogy a hirdetési rendszerünk jobban előre tudja jelezni, kiket érdekelhet a hirdetés, mint maguk a hirdetők.
De ma még mindig a hirdetőknek kell elkészíteniük a kreatív anyagokat. Az elkövetkező években az AI képes lesz a kreatív anyagok generálására is a hirdetők számára – és személyre is szabja majd azokat az egyes embereknek.
Hosszú távon a hirdetők gyakorlatilag csak megadják majd nekünk az üzleti céljukat és a költségvetésüket, és mi elvégezzük a többit.

Ezt Mark Zuckerberg nyilatkozta 2024 július 31-én a negyedéves tőzsdei jelentésük kapcsán.

Izgalmas, de nem váratlan jövőkép, aminek kapcsán érdemes megnézni, mik a Meta tervei a mesterséges intelligenciával?

Jöjjön egy összefoglaló a fent említett eseményen tett nyilatkozatokból:

  1. Hirdetések és a mesterséges intelligencia

A Meta hirdetési rendszere korábban arra épült, hogy a hirdetők meghatározott közönséget céloztak meg, például korcsoport, földrajzi hely vagy érdeklődési kör alapján. Az AI fejlesztések révén a rendszer már jobban tudja előre jelezni, hogy kiket érdekelhetnek a hirdetések, mint maguk a hirdetők. A jövőben az AI nemcsak a célzást, hanem a hirdetések kreatív tartalmának előállítását is elvégzi majd, személyre szabva azokat a felhasználók számára. A Meta célja, hogy a hirdetők csupán megadják az üzleti célokat és költségvetést, és az AI a hirdetési kampány teljes kivitelezését átvegye.

A Meta már bevezette első generatív AI hirdetési funkcióit, mint például a képbővítést, háttérgenerálást és szövegírást. Több mint egy millió hirdető használta már ezeket a funkciókat az elmúlt hónapban. A hirdetések kreatív tartalmát előbb-utóbb az AI fogja generálni, és azokat személyre szabottan jeleníti meg az egyes felhasználók számára.

Az AI technológia központi szerepet játszik a Meta Lattice nevű hirdetési rangsorolási architektúrában, amely tovább javítja a hirdetések teljesítményét és hatékonyságát. Ez az AI alapú rendszer folyamatosan fejleszti a hirdetések célzását és megjelenítését, ami növeli a konverziós arányokat anélkül, hogy növelnék a hirdetési mennyiséget.

Mark Zuckerberg és mesterséges intelligencia. Legalább is ahogy a Midjpurney elképzeli.

2. AI alapú üzleti ügynökök

A Meta tervei között szerepel, hogy a jövőben minden vállalkozás rendelkezzen AI ügynökkel, amely képes interakcióba lépni az ügyfelekkel, segítve az értékesítést és csökkentve a költségeket. Ez a megközelítés különösen előnyös lehet a kisebb vállalkozások számára, amelyek így könnyebben tudják automatizálni az ügyfélszolgálatot és az értékesítési folyamatokat. Ehhez hozta létre az AI Studiót, amelyik segít abban, hogy a tartalomgyártók és a cégek tudjanak maguknak AI ügynököket készíteni. A Meta várakozásai szerint az AI jelentős szerepet fog játszani a vállalkozások és ügyfeleik közötti kommunikációban. Az AI üzleti ügynökök, amelyek képesek lesznek interakcióba lépni a vásárlókkal és segíteni az értékesítésben, a Meta platformjainak szerves részévé válhatnak.

3. Ajánló algoritmus

A Meta folyamatosan fejleszti AI-alapú ajánlási rendszereit, amelyek a Facebook és Instagram felhasználók számára relevánsabb tartalmakat kínálnak. Ezek az AI rendszerek az egységesített videólejátszó és az ajánló algoritmus révén tovább növelik az elköteleződést, különösen a rövid videók, például a Reels esetében. A hosszú távú cél egy egységes ajánlási rendszer létrehozása, amely minden tartalomtípusra, így a „People You May Know” funkcióra is kiterjed.

4. Rövid videók és a mesterséges intelligencia

A Meta a rövid formátumú videók, például a Reels hirdetési lehetőségeinek növelésére összpontosít, mivel ezek a tartalmak egyre népszerűbbek a felhasználók körében. A Facebook esetében a cél az, hogy az összes videótípus egyesítésével több hirdetési lehetőséget teremtsenek. Ez úgy kapcsolódik a mesterséges intelligenciához, hogy a Reels videók előretörésének egyik alapja az maga a mesterséges intelligencia alapú ajánló rendszer. Ennek köszönhetően növekedett meg ismét a Facebook és az Instagram használat.

5. Mesterséges intelligencia modellek

Bár a legtöbben csak a ChatGPT különböző modellljeiről hallottak, a Metának is van saját fejlesztésű nyelvi modellje. A Meta legújabb Llama 3.1 modellje – a cég szerint – már versenyképes a vezető zárt forráskódú modellekkel, és különösen alkalmas saját egyedi modellek finomhangolására. A Meta ezen modell révén kívánja biztosítani, hogy az AI technológia mindenki számára hozzáférhető legyen, és hogy a nyílt forráskódú megközelítés révén a fejlesztők széles köre hozzájárulhasson a technológia fejlődéséhez. A Meta már dolgozik a következő generációs Llama 4 modellen, amely várhatóan tízszer nagyobb számítási kapacitást igényel majd, mint elődje. A vállalat célja, hogy a Llama 4 a legfejlettebb AI modell legyen az iparágban 2025-ben.

6. AI a metaverzum alakításában

Bár halottnak látszik a metaverzum, az AI fejlesztése erre is hatással van. Az AI technológia felgyorsította bizonyos termékek megjelenési ütemtervét, és a Meta a Reality Labs beruházásai révén jól felkészült a holografikus AR és az AI fejlettségi szintjére. A vállalat célja, hogy az AI technológia révén továbbfejlessze a metaverzumot, beleértve az olyan eszközöket, mint a Ray-Ban Meta okosszemüveg és a Quest 3 headset.

7. AI infrastruktúra bővítése

Mesterséges intelligencia nincsen brutális szerve háttér nélkül. Nem véletlen, hogy a Meta jelentős beruházásokat tervez az AI infrastruktúrájának bővítésére, amely szükséges a Llama 4 és a jövőbeli AI modellek fejlesztéséhez. A vállalat olyan adatközpontokat épít, amelyek rugalmasan használhatók lesznek különböző AI feladatokra, beleértve a generatív AI-t, az ajánlórendszereket és a hirdetések rangsorolását.

Látható, hogy a Meta komolyan veszi a mesterséges intelligenciát, mind a „core” mesterséges intelligencia megoldások esetén (mint pl. a nyelvi modell, vagy az ajánló rendszer), mind pedig az olyan generatív megoldásoknál, mint például ami a képeket alakítja át (vagy ki) a hirdetések esetén.

De ettől jobb lesz-e nekünk, mint felhasználóknak, vagy mint hirdetőknek?
Ezt még nem tudjuk.

De alkalmazkodnunk biztosan kell hozzá.