Angliai magyarok célzása Facebook hirdetéssel

Régóta terveztem, hogy írok erről, de a brexit most különös alkalmat szolgáltatott rá: megnéztem, hogyan lehet célozni a magyar felhasználókat Angliában. Ami egyben egy érdekes kutatási játékra is lehetőséget ad azzal kapcsolatban is, hogy mennyien vannak vajon Angliában maagyarok.

A Facebook erre kínál egy egyszerű megoldást, mégpedig a „külföldön élők”, a magatartások között.

Magyarok Angliában a Facebook "külföldön élők" kategóriája szerint.
Magyarok Angliában a Facebook „külföldön élők” kategóriája szerint.

 

Ha lekérdezzük ezt az Egyesült Királyságra, akkor 100.000 embert ajánl fel a Facebook, ha London +80 km-es kört nézünk, akkor 52.000-et.

Persze kérdés, hogy mindenkit felismer-e expatnek a Facebook, ezért megnéztem egy másik bontást is.
Összegyűjtöttem rengeteg olyan Facebook oldalt, amit nagy valószínűséggel csak magyarok olvasnak, hiszen magyar nyelven kommunikálnak, és a témájuk is eléggé ránk van optimalizálva.
Így egyébként Magyarországon 3.6 millió felhasználót sikerült kiválasztani. Ugyanezzel a bontással 120.000 embert sikerült kiválasztani az Egyesült-Királyságban, vagyis nagyon közel van a Facebook expat magatartás kategóriájához.

A magyar tematikájú oldalak rajongói alapján máshogy alakulnak a számok.
A magyar tematikájú oldalak rajongói alapján máshogy alakulnak a számok.

Érdekes módon az oldalakkal szűrt emberek, és a „külföldön élők” kategória segítségével szűrt emberek között nem teljes az átfedés. Ugyanis ha bekapcsolom a kizárást, akkor csak 67.000 ember lesz a körben, ha pedig egyesítem a két szűrést, akkor 150.000 embert tudok célozni.

Érdekes végiggondolni azt, hogy ezek alapján mennyi magyar lehet Angliában.
Ha azt vesszük alapul, hogy a magyar lakosságnak nagyjából az 52%-a Facebookozik, akkor csak simán fel kell szorozni a Facebookos célcsoportokat, illetve az oldalakkal szűrt emberek esetén, még a magyar célközönség és a magyar felhasználói kör hányadossal is(ami egyébként 1.44 ebben a válogatásban).

 

Ennek alapján akár 331.000 is lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik az Egyesült-Királyságban élnek. Tudom, ez torz, mert lehet, hogy a külföldön élők és dolgozók között nagyobb a Facebookozók aránya, hiszen nekik a kapcsolattartás miatt fontosabb lehet a Facebook. De egyrészt nincs jobb információ, másrészt pedig ennek a cikknek a célja elsősorban nem az, hogy megnézzük, pontosan mennyi magyar lakik a szigetországban, hanem az, hogy megmutassam, egy célcsoportot megszólítására milyen különböző megoldásokat lehet használni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük