Menekülni a menekült téma elől a Facebookon?

Az aktuális helyzetben egyáltalán nem meglepő, hogy a menekült téma ellepte nagyjából mindenki hírfolyamát a Facebookon.
Ez egy olyan ügy, ami sokakat foglalkoztat, és a jelek szerint sokáig velünk fog maradni, így kezdeni kell vele valamit.

A téma ugyanis fontos, és sokunknál könnyen eléri azt, hogy elviszi a fókuszt, kizökkent a munkából.
Mondhatnánk, hogy kapcsoljuk ki a Facebookot, de valljuk be, ez nem reális, hiszen ezzel foglalkozunk.
Bár a Business Manager fókuszált használatával elkerülhetjük a privát profil „zajszennyezését”, de csak Business Managerrel nem tudunk mindent megoldani.
Ráadásul vannak olyan információk (nemzetközi oldalak, csoportok, stb.), amit nem tudunk elérni Business Manager segítségével. Vagyis ez nem elég jó megoldás.

Van helyette más, egy régi, egyszerű, de hatásos technika: használjatok Ti is listákat!
Két egyszerű lépése van ennek a módszernek:

  1. Készítsetek egy listát, adjátok hozzá azokat a Facebook oldalakat, zárt csoportokat, esetleg ismerősöket, akiket a munka miatt fontos követni.
  2. Ezentúl pedig ne a hírfolyamot használjátok, és ne a Facebook ikonra kattintva ugorjatok a frissítésre, hanem mentsétek el a listátok linkjét a böngésző könyvjelzői közé.
    Mobilon is használhatók a listák, akár be lehet őket rakni a kedvencek közé, így a bal oldali menü tetején fognak megjelenni.

Kész. Egy csomó olyan zajt kiszűrtök, ami lassítja, szétzilálja a munkával kapcsolatos Facebookozást.

Természetesen nem javaslom azt, hogy innentől egyáltalán ne kövessétek a menekült témát a Facebookon.
Munkán kívűl (előtte, szünetekben, munka után, otthon, amikor nem munka ügyben Facebookoztok) használjátok továbbra is a normális hírfolyamot.
Erre magánemberként is szükség van, hiszen tudni kell a híreket, információkat.
De azért is fontos, hogy tudjátok, a célcsoportotok mivel foglalkozik.

De fontos, hogy amikor munkaügyben Facebookoztok, olyankor tudjatok koncentrálni, és ne vigye el a figyelmeteket annyira ez a téma.

Nekem az utóbbi egy-két napban bejött ez a módszer.
Engem nagyon könnyen megzavart a koncentrálásban a sok hír, mert ez egy nagyon fontos és érzékeny téma. Viszont fókuszálni kell, ehhez pedig nem lehet teljesen lekapcsolni a Facebookot, ha már ezzel foglalkozik az ember. Ilyenkor nagy segítség, ha legalább időszakosan tudatosabban tudunk szűrni.

Bónusz: ha a szakmai oldalakat egy lista hírfolyamában nézed, olyan posztok is eljutnak hozzád, amik a főoldal hírfolyamában nem. Igazi gyöngyszemek kerülnek elő. 🙂

Nektek milyen módszereitek van a Facebookos munka fókuszálásához? Írjátok meg a hozzászólások között bátran!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük